Egymilliárd eurós kölcsönt adhatunk Észak-Macedóniának, miután Orbán szövetségese nyerte a választást

Egymilliárd eurós kölcsönt adhatunk Észak-Macedóniának, miután Orbán szövetségese nyerte a választást

Hazánknak nem érné meg, hogy távollétében sikkasztás és hatalommal való visszaélés miatt 9 évre ítélt, de azóta is hazánkban bujkáló Nikola Gruevszki pártját támogassa.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy a még be sem iktatott észak-macedón kormány egymilliárd eurós, kedvezményes kamatozású hitelt vehet fel Magyarországtól azután, hogy a májusi választásokon újra hatalomba jutott a Fidesz szövetségesének számító, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet (VMRO)– írta meg a 444.

A macedón lapok közül megbízhatónak számító, a Fokus több név nélküli forrásból megerősített információját hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, azonban a VMRO alelnöke annyit elárult, hogy nem kínai kölcsönről van szó, hanem várhatóan egy EU- és NATO-tag lesz a hitelező.

A Fidesz-kormány külpolitikájának Balkán-fókusza, a NER-es cégeket helyzetbe hozó gazdasági térhódítás politikája, a balkáni szövetségeseknek tett gesztusok, illetve az eddigi támogatások mind azt vetítik előre, hogy Magyarország, azon belül pedig az állami Eximbank lesz a macedónok hitelezője – következtetett a 444.

Amennyiben Észak-Macedónia megkapja az egymilliárd eurós hitelt, ez lesz a rendszerváltás óta a legmagasabb összegű hitelkihelyezés külföldre

– mutatott rá a lap. Szerintük sem világos, hogy ez miért érné meg hazánknak.

A mostani választásokon győztes VMRO a Fidesz macedón szövetségese. Az ő miniszterelnökük volt korábban Nikola Gruevszki, akit az ellene folyó bűnügyi eljárások elől magyar diplomataautókkal menekítettek 2018-ban Magyarországra, azóta pedig menekültként él nálunk. Később távollétében 9 év börtönre ítélték, de az Orbán-kormány mindeddig megtagadta a kiadatását. A 444 emlékeztet, hogy az elmúlt években Habony Árpádnak is voltak Gruevszki pártjához médiabefektetései Észak-Macedóniában. A gyanú szerint mesterséges reklámköltésekkel járultak hozzá a Fidesz-szövetséges párt költségvetéséhez

A Magyarországon bujkáló, több bűnügyben elítélt Nikola Gruevszki pártja visszatért a hatalomba.

A májusi macedón elnök- és parlamenti választáson a populista jobboldal elsöprő győzelmet aratott az eddig kormányzó szociáldemokraták felett.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfő 2017. szeptember 28-án. MTI/Balogh Zoltán)