Egymilliárdba kerülő előválasztáson pörgetné magát a baloldal

A legkisebb dolgozta ki

Első pillantásra kicsit szokatlan, hogy a magát egy kávéházi asztaltársasággá szűkítő Párbeszéd Magyarország dolgozta ki az előválasztást, a javaslataikat a Jobbikon kívül minden ellenzéki pártnak elküldték.

Az Indexre kikerült tervezet közös lista, közös miniszterelnök-jelölt állítását javasolja. Az előválasztáson regisztrált szavazók vehetnének részt, de folyhat akár online is, ennek 2017 végéig le kell zajlania: itt dőlne el, hogy melyik körzetben ki induljon, hogy álljon össze a lista és ki legyen a miniszterelnök-jelölt.

Az egyéni jelölteknek 250 ajánlással kell rendelkeznie, ezután pedig preferenciaszavazással, vagyis sorbaállítós módszerrel döntenének a regisztrált szavazók. Jelölt az lesz, akit a legtöbben elfogadnak, nem pedig az, aki legtöbb szavazatot kapja. Miniszterelnök-jelölt az lehet, aki országosan legalább 5000 ajánlást kap, és itt is hasonló módszerrel szavaznának (vagyis nem bízhat Gyurcsány Ferenc a nyugdíjas rohamcsapatra). Emellett listás jelölt az lehet, aki ezer ajánlást összegyűjt országosan.

A párt menetrendje szerint 2017 júliusának végéig egyeztetnek az ajánlott rendszerről, majd augusztus közepétől szeptember végéig tartana a regisztrációs kampány december közepéig tartana az előválasztási kampány: ekkor rendeznék megyénként az előválasztásokat. Az utolsó állomás lenne Budapest. A párt becslése szerint az előválasztás megrendezése egymilliárd forintba kerülne – ezt a regisztráció mellé szednék be három ezer forintos felajánlás formájában.