Egyre jobban látszik, mekkora terroristaelosztó volt Budapest

A párizsi merényletek európai koordinátora is Magyarországon keresztül tért vissza, sok társával.

A francia lap a párizsi merényletek egyéves évfordulója alkalmából rekonstruálta, hogyan érkeztek vissza Európába a balkáni migránsútvonalon hamis szíriai útlevelekkel a többségében európai születésű terroristák.

Az egy éve tartó nyomozás arra világított rá, hogy az eredetileg elképzeltnél sokkal szélesebb szervezet hajtotta végre a párizsi merényletsorozatot 2015. november 13-án. A támadásokban részt vett tíz dzsihadistán kívül harminc Európába küldött terroristát azonosítottak az európai hatóságok. Valamennyiük érintett volt a párizsi és a március 22-i brüsszeli merényletekben, valamint három alvósejtben, amelyeket

  • Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában lepleztek le, és egy az amszterdami repülőtéren végrehajtani tervezett merényletben is.

A nyomozók feltételezése szerint a marokkói származású, 32 éves belga Oussama Atar Szíriából mozgathatta a szálakat, legfőbb európai összekötője pedig a november 18-i rendőri rajtaütésben a Párizs közeli Saint-Denis-ben megölt szintén marokkói származású belga Abdelhamid Abaaoud volt, aki a párizsi merényletekben személyesen is részt vett.

A hálózat logisztikai bázisa Belgiumban, célpontja pedig Franciaország volt.

A nyomozás egyik legfontosabb információja - amit a Terrorizmus Elemző Központ (CAT) nevű európai agytröszt a magyar terrorelhárítóktól kapott - a Le Monde szerint az, hogy

Abdelhamid Abaaoud 2015. augusztus 1-jén Magyarországon lépett be a schengeni övezetbe.

A magyar titkosszolgálatok információira hivatkozva a Le Monde azt írta, hogy Abaaoud és a vele utazó Ayoub El-Khazzan a budapesti Swing Hotelben szálltak meg. Abaaoud augusztus 4-én gépkocsival Ausztriába utazott, míg társa vonattal érkezett Bécsbe. Ettől kezdve nem ismeretes Abaaoud tartózkodási helye, aki feltételezhetően a merényletekig Brüsszelből szervezkedett, míg útitársa két héttel később a Thalys vasúttársaság Amszterdamból Párizsba tartó járatán próbált meg tüzet nyitni, de amerikai katonák ártalmatlanná tették.

A Le Monde szerint az Iszlám Állam akkor döntött úgy, hogy nem az Európában frissen beszervezett, de képzetlen dzsihadistáit veti be a november 13-i párizsi merényletekben, hanem

kiképzett harcosokat küld Szíriából vissza Európába,

amikor a macedón hatóságok 2015 júniusában 72 óráig érvényes utazási dokumentumokat kezdtek kiállítani a migránsoknak, hogy eljuthassanak a magyar határig és ott beléphessenek a schengeni övezetbe.

A humanitárius válság elkerülésére szolgáló intézkedés "stratégiai irányváltást" jelentett a dzsihadista szervezet számára Jean-Charles Brisard, a párizsi terrorelemző agytröszt vezetője szerint.