Egységben Magyarországért: a törvény engedi, hogy Áder János április 3-ra kiírja a népszavazást

Egységben Magyarországért: a törvény engedi, hogy Áder János április 3-ra kiírja a népszavazást

Az Egységben Magyarországért képviselői a Parlamenttel szemben tartottak sajtótájékoztatót péntek reggel, majd egy látványos élőlánc segítségével az aktivisták és a politikusok megkezdték a 470 ezer aláírás eljuttatását a Nemzeti Választási Iroda épületéhez.

A sajtótájékoztató legfontosabb pillanata, hogy még Orbán Viktor törvényei is lehetővé teszik, hogy Áder János köztársasági elnök április 3-ra, az országgyűlési választásokkal egy időben kiírja az ellenzék népszavazási kezdeményezését. 

A sajtótájékoztatón egyébként Karácsony Gergely főpolgármester elismerte,

"a lehető legrosszabb időpontban kellett aláírást gyűjteniük",

de szerinte az aláírások száma megmutatta, milyen heroikus küzdelmet folytattak az ellenzéki aktivisták. A népszavazási kezdeményezés elindítója szerint egyébként maga a parlamenti választás is egy népszavazás lesz. 

Az Egységben Magyarországért 235-235 ezer aláírást gyűjtött össze a népszavazási kezdeményezésükre, holnap fogják leadni az íveket

Az Egységben Magyarországért a mai nappal elérte a 470 ezer aláírást. Ez a két népszavazási kérdésben 235-235 ezer. Tehát bőségesen megvan mind a két kérdésre a kétszázezres határ - közölte Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás közös mininszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely főpolgármesterrel Facebook videóhíváson a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésükre összegyűlt aláírások számát.

A Momentum politikusa, Orosz Anna köszönetet mondott az aláírásokat gyűjtő aktivistáknak, és hangsúlyozta, alig 10 hét van legyőzni a rendszert.

A DK-s Gy. Németh Erzsébet arról beszélt, hogy a Fidesz mindent megtett, hogy ne sikerüljön összegyűjteni a szükséges aláírásokat, nagyon későn és kevés ívet tudtak átvenni, de így sikerült összegyűjteni 470 ezer aláírást (kérdésenként 235-235 ezret). Szerinte a választások után új világ következik. 

Az MSZP-s Komjáthi Imre a hideg kapcsán visszautalt a szocialisták éhségmenetére, majd leszögezte:

Magyarországon megélhetési válság van, és emberek milliói szorongva lépnek be az élelmiszerboltba,

miközben a kormány tagja azzal vannak elfoglalva, hogy a zsebüket tömjék. Esélyt akarunk adni azoknak, akik szeretnének dolgozni, biztosítani fogjuk az esélyteremtő államot - tette hozzá. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) szintén kiemelte, hogy a kormány akadályozni próbálta az eredményes aláírásgyűjtést, de az így is sikerült 30 nap alatt. Szerinte a magyar emberek nemet mondtak a 450 milliárdos hitelből épülő kínai egyetemre, és segíteni akarnak a bajba jutott társaikon, és emelnék a munkanélküli támogatás idejét. 

Közölte, Áder Jánosnak van lehetősége arra, hogy kiírja a népszavazást április 3-ra. 

A népszavazási kezdeményezséről szóló 2013-as törvény 67-es paragrafusa kimondja:

67. § (1) A népszavazás időpontját a köztársasági elnök a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat elleni jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét - jogorvoslat esetén annak elbírálását - követő 15 napon belül tűzi ki.

(2) A népszavazást akkor is ki lehet tűzni, ha

a) más kérdésben a köztársasági elnök már korábban népszavazást tűzött ki,

b) annak időpontjáig legalább ötven nap van hátra, és

c) az újabb kérdésben történő népszavazás egyidejű megtartása a szavazás lebonyolításának törvényességét nem veszélyezteti.
Ha ennek nem tesz eleget a köztársasági elnök, akkor a magyar emberek akaratával megy szembe

- hangsúlyozta Szabó Tímea. 

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté az aktuálpolitikai kérdéseket hozta összefüggésbe, miközben korrupció ügyei vannak a Fidesznek, sajnálják az álláskeresési járulékot az emberektől, miközben Rogán Antal kabinetvezetőjének nem kellett bemennie az egyetemre vizsgáznia, a másik oldalon kínai kommunista egyetemet akarnak behozni, el akarják lehetetleníteni a vidéki fiatalok továbbtanulási lehetőségeit.

A jobbikos Szilágyi György szerint felemelő érzés volt látni, hogy az aláírás gyűjtés alatt, az előválasztás után újra

"tömegével álltak ki az emberek az összefogás mellett".

S szerinte ezzel az erővel fogunk építeni egy új világot Magyarországnak. 

A koronavírusos Márki-Zay Péter levelét Péterfi Judit sajtófőnök olvasta föl. A közös miniszterelnök-jelölt ebben megköszönte az akcióban résztvevőknek a segítséget, illetve hangsúlyozta, Orbán Viktornak 133 bátor embere van, az ellenzéknek pedig 235 ezer, akik névvel, személyes adatokkal álltak ki a népszavazás mellett. 

Mennyi az annyi?

Érdekesség még, hogy nem derült ki, melyik párt mennyi aláírást gyűjtött, Orosz Anna és Arató Gergely (DK) a 444 élő közvetítésében arról beszélt, hogy ilyen összeírás nincs, mert közös ellenzéki kampány volt. Ugyanakkor Arató Gergely szerint a DK gyűjtötte a legtöbb szignót, mert ők a legnagyobb párt az ellenzéki oldalon.