Egységben Magyarországért: Orbán egy „gonosz”, „lopakodó” költségvetéssel 750 milliárdos megszorításra készül

Egységben Magyarországért: Orbán egy „gonosz”, „lopakodó” költségvetéssel 750 milliárdos megszorításra készül

Az Egységben Magyarországért három politikusa, Bősz Anett (DK/Liberálisok), Barabás Richárd (Párbeszéd), valamint Z. Kárpát Dániel (Jobbik) közös sajtótájékoztatón beszéltek Orbán Viktor részben bejelentett, részben titkolt 750 milliárdos megszorítócsomagjáról.

A Jobbik alelnöke leszögezte, az egységes ellenzék szerint egészen másként kell hozzáállni az államháztartási kérdésekhez, nem vonalkódként kellene kezelni az embereket. Z. Kárpát Dániel emlékeztetett, a „sunyiban bejelentett” 750 milliárdos csomaggal már jóval 1100 milliárd fölé jutott a kormányzati megszorítás, amely érinti az egészségügyet, a turizmust és a foglalkoztatást, de a 73 százaléka még mindig ismeretlen, azokat nem fedte fel a kormányzat.

Azt sem jelentették még be, milyen egészségügyi megszorításokra készülnek egy járványhelyzet kellős közepén – tette hozzá.

Az ellenzék víziója egészen más, nem megszorít, hanem felelős, takarékos politikával minden magyar számára elérhetővé tesz egy szociális hálót, lakhatási programot, kibővíti a családok lehetőségeit és segíti a kis- és középvállalkozásokat – magyarázta Z. Kárpát Dániel, majd hozzátette: azzal nem jár jobban sem az ország, sem pedig az egyes ember, hogy a választások előtt az egyik zsebébe pénzt ad a kormány, a másik zsebéből annak két-háromszorosát kiveszi a megszorításokkal.

A DK-s Bősz Anett a megszorítások hátteréről beszélt: a kormány hibájából visszatartott uniós forrásokat, az elszabaduló inflációt és üzemanyagárakat, valamint a 10 éves csúcsra jutó államadósságot nevezte meg okként Utóbbi kapcsán megjegyezte, ez a nominálisan 42 ezer milliárd nagyságrendileg a duplája annak az összegnek, amivel Orbán átvette a kormányt 2010-ben.

Arról is beszélt, hogy a beruházások visszafogásával lemondunk a közép- és hosszú távú fejlődésről, csak a jelenre és a „szavazatvásárlásokra” fókuszál a kormány; mert „elrontotta a feladatát”, mert nem kormányzott jól. Bősz Anett szerint felelős fiskális és monetáris politikára van szükség. Egyébként hangsúlyozta, ha „sikerül a kormányváltás, akkor európai társainkkal együtt részesülhetünk az újjáépítési alap forrásaiból is”.

Orbán Viktor költségvetési politikája, „jellemrajzát tekintve gonosz, taktikailag pedig lopakodó” - ezt már Barabás Richárd állapította meg. Ugyanakkor a politikus szerint ez nem egy vis maior helyzet, hanem a rossz politikai, gazdasági döntések miatt jött létre, és most már „a magyar emberek mindennapjainak az életét is megrengette”.

A Párbeszéd politikusa a korrupcióval terhelt, pazarló, gigaberuházásokat, többek között a stadionokat, a vasútfejlesztéseket, illetve a vadászati világkiállítást nevezte meg ilyen rossz döntésként, de felhozta azt is, hogy Orbán Viktor „aljas politika bosszútól vezérelve” megbüntette azokat az önkormányzatokat, amelyeknek a lakosai nem a Fideszt támogatták, így a leggyűlöltebb Budapestet is.