Egységben Magyarországért: éves szinten több ezer bérelhető lakás válhatna elérhetővé a kormányváltás után

Egységben Magyarországért: éves szinten több ezer bérelhető lakás válhatna elérhetővé a kormányváltás után

Az Egységben Magyarországért ezúttal a lakhatási válsággal és az arra adandó válasszal foglalkozott a hagyományt teremtő hétköznap délelőtti több párti sajtótájékoztatón. 

A jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki az összellenzék lakhatási program felelőse, arról beszélt Magyarországon a fiatalok körében egy elképesztő kilátástalanság kezdett kibontakozni, amelynek egyik jele a kivándorlási spirál felpörgése.

"A kormány fölzabálta a fiatalok jövőjét"

- szögezte le, de hozzátette azt is, hogy az összellenzék pedig egy gondosan kimunkált lakhatási programmal kívánja azt a visszaadni. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, az egyébként összefügg a az ellenzék családügyi politikájával, a családi adókedvezmények, családtámogatások rendszerévek.

Ezeket megtartják, bővítenék, igazságosabbá tennék, a lebontásukról szó sem volt

- hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel. 

Ezzel szemben "a Fidesz hárommilliós tandíjjal akar kínai egyetemet importálni Magyarországra az adófizetők pénzéből", valamint az Orbán-kormányok 18 ezer kilakoltatáshoz asszisztáltak - kritizálta az elmúlt időszakot az Egységben Magyarországért szakreferense. Az ellenzék viszont a bajba került embereknek jogsegélyszolgáltatással igyekezett segíteni. Z. Kárpát Dániel arra is figyelmeztetett, hogy

egy bérlakásépítési programmal, kollégiumi lakások tömegével, az üresen álló ingatlanok hasznosításával éves szinten több ezer piaci ár alatt bérelhető lakás válhatna elérhetővé. 

Emellett egy kormányváltás után visszaállítanák a lakáscélú előtakarékosság rendszerét - közölte a jobbikos politikus. 

Az MSZP-s Hiszékeny Dezső szerint a Fidesz az elmúlt 12 évben nem talált megoldást a lakhatási válságra, és ha voltak is, a Fidesz akciói a nagy többség számára elérhetetlenné váltak. Pedig az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje szerint

"a megoldás megvan: úgy hívják, hogy bérlakásépítés".

Az országgyűlési képviselő közölte, az elmúlt 12 évben nem épült egy darab állami bérlakás sem, az önkormányzatok saját forrásaikból adnak át ilyeneket. Jó iránynak nevezte a passzív házakat, amelyekből a választókerületében, a fővárosi XIII. kerületben több ilyen lakás is épült, új technolóigát alkalmazva, környezettudatosan. Ez a valódi rezsicsökkentés - szögezte le Hiszékeny Dezső, hiszen a passzívházaknál az energiahatékonyság miatt kevesebb rezsikiadás van.

Bakos Bernadett, az LMP Budapesti elnökségének a tagja szerint a fiatalok számára az SZJA-mentesség és a CSOK csak egy szépségtapasz, utóbbi kapcsán leszögezte, az csak a kevesek kiváltsága és hajtja az ingatlanárakat.

A lakástámogatásokat szociális alapon akarják szétosztani, az Egységben Magyarországért szerint azokat bővíteni kell, nem pedig megszüntetni,

egyaránt védve a bérlőket és a bérbeadókat. A rezsitámogatások kapcsán a politikus arról beszélt, hogy ott is figyelembe kell venni a szociális tényezőket és az energetikai korszerűsítést.