Egységben Magyarországért: Ki a közéletből a kulturális tolvajokkal!

Egységben Magyarországért: Ki a közéletből a kulturális tolvajokkal!

Ez az egész ügy megmutatja, a fideszes egypárti túlhatalom végtelen erkölcstelenségét

- jelentett ki Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) előtt annak kapcsán, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki átadóján bemutatta a néhai Esterházy Péter focilabdáját, amit a Petőfi Irodalmi Múzeumból hozott el.

Az államtitkár már akkor jelezte, ha őt valahova meghívják, akkor egy másik polcról mindig leemel valamit és magával viszi. Sőt, közölte, hogy onnan, az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár értékes gyűjteményéből is elvisz majd valamit. Brenner Koloman ezért feljelentést tett, mert úgy véli, Fekete Péter viselkedése egy olyan nagy nyilvánosság előtt tett vallomásnak is tekinthető, amellyel kapcsolatban bizakodásra adhat okot, hogy a nyomozás és a bíróság döntése után az államtitkár megfelelő büntetésben részesül.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint ez az egész ügy megmutatja, a fideszes egypárti túlhatalom végtelen erkölcstelenségét, hogy a magyar polgárok vagyonát, saját vagyonként kezelik a fideszes potentátok.

Nagyon érdekes az is, hogy az a névsor, akik szerecsenmosdatási jelleggel felsorakoztak Fekete Péter mögött, úgy kezdődik, hogy Baán László. Ő volt az, aki festményeket adott kölcsön. Aztán Demeter Szilárdot is akkor szólítottam fel a közéletből való távozásra, amikor még a PIM igazgatója volt, hiszen egy olyan műsort finanszírozott, amelyben az európai németség kiirtásán viccelődtek fideszes szellemi verőlegények, akik azóta is az adófizetők pénzén terjesztik azokat az aljak rágalmaikat, amelyekkel szemben a néppárti Jobbik, politikusai rendszeresen nyerik meg, a pereket

- jelentette ki Brenner Koloman hangsúlyozva, hogy Demeter Szilárd, aki saját állítása gyűlöl színházba járni, mert az olyan neki, mintha fogorvoshoz menne.

Ezen kívül az erkölcstelenség mivoltja, hogy sajátjukként tekintenek hazánk minden közös javára, ebben az egy szimbolikus cselekedetben mutatkozik meg talán a legjobban. De hát ismerjük már ezt, akárcsak a helyi fideszes Döbrögik is, ugyanígy kezelik hűbérbirtokként a magyar vidéket, a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket és mindent amiről úgy gondolják, hogy felhatalmazásuk van ezeket saját tulajdonukként tekinteni

- tette hozzá Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Mélységesen elszomorít ez az ügy, amelyet itt kibontakozni látunk

- mondta Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

Újbuda alpolgármestere szimbolikusnak nevezte Fekete Péter viselkedését.

Nagyon nehéz elfogulatlanul beszélni pláne egykori színészként arról, hogy egy államtitkár önhatalmúlag meg fogta és elvitte Esterházy Péter labdáját. Bár itt csak egy focilabdáról beszélünk, nem feltétlenül tűnik óriási dolognak, de a súlya pontosan ugyanaz, mintha Fekete Péter bement volna a Nemzeti Múzeumba, hogy egy Csontváry képet akasszon le a falról. Habony Árpádról lehetett még hallani, hogy szereti ezt csinálni. De hát mit várunk egy olyan rendszertől, ahol a politikusok diplomáját egs telefonhívással lehet elintézni, és mit várunk eg olyan rendszertől, ahol a miniszteri szint alatt eggyel, „Völnerek” intézik a piszkos ügyeiket 

- érzékeltette a kialakult helyzetet a Párbeszéd szóvivője.

Halmai Róbert a Momentum képviseletében azzal kezdte, hogy a Fidesz poltikusai úgy tekintenek a kulturális örökségeinkre is, mintha az a sajátjuk lenne.

Ez a nekünk ezt is lehet mentalitása. Ennek a mentalitásnak köszönhetjük azt, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója decembertől kezdve, a teljes hazai alkotóház állományra is rátette a kezét és kormányváltás esetén sem fogják tudni az alkotóházakat, mindannyiunk közös kincseként használni a művészek, hanem bizony Demeter Szilárdra lesz szükség

- hívta fel a figyelmet Halmai Róbert.

Az egységben Magyarországért képviselői kijelentették, hogy kormányra kerülve azonnal leállítja múzeumok szakmailag indokolatlan elköltöztetését, mindent megtesznek, hogy az alkotóházak visszakerüljenek a köztulajdonba és leállítják a műtárgyak kölcsönzését is.