El a kezekkel a Corvinus campusától!

A Jobbik szerint ámokfutással érne fel, ha Orbán Viktor „cezaromániája” miatt hallgatókat és oktatókat semmibe vevő döntés születne a Corvinus jövőjéről. 

„Nem lehet egyik pillanatról a másikra szétdarabolni nagy hagyományú intézményeket, és komplett szakokat több száz kilométerre telepíteni jelenlegi helyüktől. Elfogadhatatlan, hogy a kormány saját luxuselhelyezése érdekében hátrányba hozzon családokat, hallgatókat, sőt értékes állami tulajdonú ingatlanoktól is képesek lennének megválni emiatt”
– közölte az Alfahírrel Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke és Farkas Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke a Budapesti Corvinus Egyetemmel kapcsolatban felvetődött tervek kapcsán. A Jobbik szerint
ámokfutással érne fel, ha Orbán Viktor cezaromániája miatt hallgatókat és oktatókat is semmibe vevő döntés születne a Corvinus jövőjéről.
A vs.hu hírportál számolt be arról kedden, hogy „meg vannak számlálva a napjai” a (BCE) budai campusának, mivel a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kart leválasztják. A portál információi szerint a Villányi úti ingatlanokat eladják, hogy az azért kapott pénzt is a Budai Vár újjáépítésére fordítsák.

Semmiről sem tudnak

Ma összhallgatói és -dolgozói fórumot tartottak a BCE budai campusának dísztermében, ahol több mint ezer hallgató és oktató zsúfolódott össze. Rostoványi Zsolt rektor semmilyen konkrétumról nem tudott beszámolni, csak reményét fejezte ki, hogy egyben marad az egyetem. Az oktatók és hallgatók viszont elszántnak tűntek abban, hogy megakadályozzák az elképesztő ötletet.
 
Az egyetem délelőtt közleményt adott ki: e szerint a BCE jelenleg semmilyen hivatalos dokumentumot nem ismer az intézmény esetleges átalakításával kapcsolatban, ezért arról nem tud véleményt alkotni. Mint írták, a felsőoktatás strukturális átalakításával kapcsolatos várható egyeztetések során fogalmazzák majd meg álláspontjukat, ha a javaslatok a Budapesti Corvinus Egyetemet bármilyen szempontból érinteni fogják.

Ötletszerű kapkodás

A mai rendezvényen jelenlévő jobbikos képviselők cinikusnak tartják, hogy a fórumtól a kormány képviselői azért maradtak távol, mert még nem született döntés. Ez szerintük azért is furcsa, mert a fórum célja épp az volt, hogy ennek a döntésnek a lehetséges hatásait megvitassák.
„A felsőoktatásból teljesen hiányzik a hosszú távú, kiszámítható tervezés már évek óta, ehelyett az ötletszerű kapkodás a jellemző. A felvételikor nem közölték a hallgatókkal, de az oktatókkal sem, hogy tanulmányaikat vagy munkájukat esetlegesen Hódmezővásárhelyen kell végezniük, ami így plusz költségeket jelenthet számukra az utazás vagy a kollégiumi ellátás miatt. Ez arra is kényszerítheti őket, hogy családjuktól távoli felsőoktatási intézményben tanuljanak vagy oktassanak, amit nem mindenki fog vállalni, így akár több éves tanulmányok szakadhatnak meg és a felmondások miatt jelentősen romolhat az egyetemi oktatás színvonala is”
– közölte Dúró Dóra és Farkas Gergely.

Összefogás az intézményért

„A mai, zsúfolásig telt egyetemi fórumon személyesen is megtapasztalhattuk azt, hogy milyen összefogás alakult ki az egyetem oktatói és hallgatói között az intézmény érdekében. Világos, hogy a kormány fordítva ül a lovon, amikor azt hiszi, hogy emberek feje felett, arrogáns módon bármit megtehet. A Jobbik szerint inkább azon kellene elgondolkoznia a kormánynak, hogy a Miniszterelnökség költözzön Hódmezővásárhelyre, ha ez szerintük nem probléma” – írták a képviselők.