El fognak süllyedni a XX. század mocsarában a Fidesz offshore lovagjai

A Fidesz szerint természetesen az ellenzék van tele offshore-ügyekkel.

A múlt héten kiderült, hogy a Fidesz érdemben nem felel meg az offshore-  vádakra, az ellenzék válaszaira meg nem kíváncsi. Vona Gábor, a Jobbik elnöke ma arra emlékeztetett, hogy hat évvel ezelőtt, 2010. 05. 14-én Orbán Viktor azt mondta:

„Le fogjuk győzni az ingatlan panamákat, a hatalommal való visszaélés technikáit, a felelősség alóli kibúvás kísérleteit! Le fogjuk győzni az offshore-lovagok praktikáit és az érdemtelen állami kifizetéseket! Le fogjuk győzni a nemzet fővárosát tönkre tévő korrupciót és pazarlást! Le fogjuk győzni a múltat, mert Magyarország egységesen úgy döntött, hogy le kell győzni!”

Az ellenzéki pártelnök szerint ehhez képest 2016-ra semmi nem változott meg, továbbra is az történik, hogy az offshore lovagok korrupciót szülnek, a korrupció pedig offshore-lovagokat. Vona Gábor elmondta, hogy a Jobbik mindent megtett, amit tudott: szakértői munkacsoportot állított fel annak érdekében, hogy az offshore-tevékenységről ismert államokba jegyzett cégek törvénytelen támogatásaira fény derüljön. Kiderült, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2012. január1-i beiktatása óta „tömegével” finanszíroztak ciprusi, Virgin- és Marshall-szigeteki, gibraltári cégeket. Az NFÜ ugyan cáfolta a vádakat, de az „offshore-botrány” egyik felelőse, az uniós források elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, távozott az intézmény éléről, majd maga az intézmény is megszűnt.

Vona Gábor szerint a XX. század pártjai képtelenek ellenállni az offshore csábításának. Gyurcsány Ferenc és emberei helyett, most Seszták Miklós, Andy Vajna vagy Kerényi János a Fidesz országgyűlési képviselőjéről szólnak a hírek. Miközben Orbán Viktor azt mondja, hogy le fognak számolni a trükközéssel, a Jobbik képviselőinek a családtagjai kitöltöttek vagyonnyilatkozatot, a Fidesz rokonai nem. A jobbikosok büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoztak arról is, hogy nem érintettek a brókerbotrányban vagy nincs offshore cégük, a fideszesek ezt nem tették meg. Vona szerint a kormány azt üzeni a magyar vállalkozóknak, hogy be kell lépniük a Fidesz piszkos hálózatába. Legvégül azt mondta, hogy a Fidesz szeret lubickolni a XX. század mocskában, de

az egy mocsár amiben el fognak süllyedni.