Így bőgte el magát a migránspárti kormányfő-helyettes miközben bejelentette: Svédország szigorít!

Fájdalommal tölt el, de Svédország nem képes a továbbiakban olyan mennyiségű menedékkérőt fogadni, mint ma. (...) A helyzet tarthatatlan.

De, nem csak Åsa Romson volt feszült, ideges, megtört, miközben szembesült a kegyetlen valóssággal. A kormányfőnek is fájt minden egyes szava:

„Fájdalommal tölt el, de Svédország nem képes a továbbiakban olyan mennyiségű menedékkérőt fogadni, mint ma. (...) A helyzet tarthatatlan.”

– fogalmazott Stefan Löfven, holott azért a skandináv állam nem húzott hirtelen égig érő falat a déli határra, mindössze arról van szó, hogy három évre az Európai Unió minimális szintjéhez igazítják a menekültügyi szabályokat.

Az elmúlt két hónapban a 9,8 milliós ország, 80 ezer bevándorlót fogadott be, ami uniós szinten 25 millió új lakosnak felelne meg.

Igaz november 12-én ismét bevezették a svéd határellenőrzést, azóta csupán egyharmad annyi bevándorló érkezik. Stefan többek közt a családegyesítés jelentős korlátozásáról beszélt, az állítólagos kiskorúak életkorát nem bemondásra, hanem orvosi tesztekkel ellenőrzik majd. Az újonnan érkezők csak ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak ezután. Ezenfelül lesz még egy intézkedés, ami szürreális, ami letér az európai trendekről, ami a legrosszabb korszakokat idézi, ami miatt Észak gonoszabb lesz, mint a Falon túli Mások, ami miatt előbb vagy utóbb a stockholmi királyvárosból is menekülni kell:

a menekülteknek minden tömegközlekedési eszközön be kell mutatni majd a papírjaikat.