Elég a porhintésből - Ne ússzák meg a korrupt politikusok!

A Jobbik azt akarja, hogy elévülhetetlen legyen a politikusok által elkövetett gazdasági bűncselekmény.

Lényegében, az Európa Tanács ezen lépése csak további biztosítékot nyújt a jelenlegi kabinet számára, hogy ugyanúgy folytathatják a korrupciós ügyeiket, ahogy tették azt az elmúlt 5 esztendőben - figyelmeztetett Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, csütörtöki sajtótájékoztatóján.
 
A nemzeti párt országgyűlési képviselője emlékeztetett: ez az ajánlás lényegében semmilyen jogkövetkezménnyel nem fog járni, ugyanakkor ennek eredményeként megint el fog úgy telni egy kormányzati ciklus, hogy egyetlen érdemi döntés sem fog születni a korrupció elleni küzdelem kapcsán. 

Hogy mire alapozza ezt a kijelentést a jobbikos honatya?

Ehhez egy picit ismerni kell az Unió döntési mechanizmusát. A GRECO elkészítette ezt az anyagot, ezután 2016 szeptemberéig a magyar kormánynak arra kell választ adnia, hogy a 18 pontból mi és hogyan teljesült, amiről 2017 első felében újból születik majd egy EU-s elemzés... Persze, közben a karaván halad.
A Jobbik ezzel szemben négy, a magyar közélet megtisztítása szempontjából nélkülözhetetlen kritérium elfogadását szorgalmazza. 
1. A politikusokkal egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatait nyilvánosságra kell hozni (egyébként ezt a nemzeti párt frakciója, egyedüliként az Országházban, megtette)!
 
2. Minden országgyűlési képviselőt, minden kormánytagot, minden államtitkárt kötelező vagyonosodási vizsgálat alá kell vetni, a parlamenti ciklus kezdetén és végén is!
 
3. Egy korrupció ellenes hivatalt kell felállítani (amely független a pártoktól és az aktuális kormányzattól és akár titkosszolgálati eszközökkel is felruházott, s kizárólag a parlamentnek tartozik elszámolással, valamint a munkáját a nyilvánosság előtt végzi)!
 
4. Büntetőtörvénykönyvi módosítással el kell érni, hogy a politikusok által elkövetett gazdasági bűncselekmények ne évülhessenek el (Mirkóczki Ádám elmondta, hogy pénteken nyújtják be az erre vonatkozó ajánlásokat)!
Ez csak egy porhintés - Mirkóczki Ádám (Fotó: Nagy Zsuzanna - Alfahír)
 
Amíg ez a négy elem nem épül be a magyar jogrendszerbe, struktúrába, addig a magyar közélet egy szemernyit sem fog változni, mindez csak illúzió - hangsúlyozta a politikus, aki csalódásának adott hangot az ET ajánlásai kapcsán.
 
Külön kiemelte, hogy a GRECO méltatta az Orbán-kormány eddigi korrupcióellenes lépéseit; ha valaki az elmúlt öt évben Magyarországon élt, akkor sok mindenre büszke lehet, de a korrupció ellenes lépésekre nem - fűzte ehhez hozzá.
 
A Jobbik egyértelmű célja, hogy mindenki számára, aki a politikából él, kötelező érvényű legyen az átvilágíthatóság és az elszámoltatás - fogalmazott Mirkóczki Ádám.