Jogerős: le kell ülnie börtönbüntetését egy korrupcióért elítélt volt román miniszternek

Jogerős: le kell ülnie börtönbüntetését egy korrupcióért elítélt volt román miniszternek

Le kell töltenie korrupcióért kiszabott hatéves börtönbüntetését Elena Udrea volt román turisztikai miniszternek, Traian Băsescu volt államfő egyik legfőbb bizalmasának, miután a román legfelsőbb bíróság csütörtökön megalapozatlannak minősítette és jogerősen elutasította a 2018-as elmarasztaló ítélet ellen emelt semmisségi panaszt - számolt be az MTI.

A csütörtökön hozott ítélet egy hat éve kezdődött bonyolult jogi eljárás végére tett pontot. Udreát ugyanis még 2016-ban többrendbeli megvesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és európai alapok eltérítése vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint Udrea több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, valamint az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből 2011-ben egy ökölvívó gálát.

A korrupciós ügyben 2018-ban hozott első ízben jogerős ítéletet a román legfelsőbb bíróság, Udrea azonban akkor nem került börtönbe, mert az ítélet elől Costa Ricára menekült, és az elhúzódó kiadatási eljárás közben Romániában egy olyan alkotmánybírósági döntés született, amely szabálytalannak nyilvánította a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsainak kialakítását, és ezért 2014-ig visszamenőleg az összes ilyen ítéletet (köztük Udreáét is) megsemmisítette.

Udrea dossziéja időközben az Európai Unió Bíróságán is megfordult, csütörtökön pedig a román legfelsőbb bíróság - immár szabályszerűen létrehozott - öttagú bírói tanácsa

szavazattöbbséggel hozta meg a politikus bebörtönzését jelentő jogerős döntést.

Elena Udrea ügyeit azért övezi még mindig nagy médiafigyelem Romániában, mert Băsescu elnöksége idején tíz éven keresztül az ország egyik legbefolyásosabb, és legtöbbet szereplő politikusának számított. Egy másik, illegális kampányfinanszírozási ügyben - amelyben Băsescu egyik lánya is letöltendő börtönbüntetést kapott - első fokon nyolcéves szabadságvesztésre ítélték, de ebben az ügyben még folyamatban van a fellebbviteli tárgyalás.

Nemcsak pártfogoltja, hanem a - jelenleg EP-képviselőként politizáló - volt elnök is nehéz helyzetben van mostanában: Băsescu elveszítette volt román államfői előjogait, egyebek mellett a számára kiutalt protokollvillából is kilakoltatták, miután a legfelsőbb bíróság márciusban jogerős határozatban mondta ki, hogy ötven évvel ezelőtt, egyetemi hallgatóként együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval.