Elengedik-e pénteken a letelepedési kötvényeket?

A pénteki hitelminősítői döntést megvárják, azután határoznak. Varga szerint a csókosok kiszolgálása "társadalmi célokat szolgál".

Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő szerint egyre inkább terjed az a gyakorlat, hogy a kormány olyan jogszabály-módosításokat terjeszt be, amelyek egy-egy személy, ismertebb üzletember gazdasági tevékenységének kedveznek. Úgy ítélte meg:

a műemlékek felújításához kötődő adókedvezmények Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos magyarországi tevékenysége során az általa vett kastélyok felújítását segítik, míg a szerencsejáték törvény módosítása Andy Vajna kaszinóüzleteinek kedvez.

Varga Mihály erre annyit mondott: mind a műemlékek felújításáról, mind a szerencsejátékokról szóló törvény módosítása

"társadalmi szempontból hasznos célokat szolgál".

A letelepedési kötvények helyzetéről Hegedűs Lorántné és Szelényi Zsuzsanna független parlamenti képviselő is kérdezte Varga Mihályt.

A miniszter elmondta: a pénteki hitelminősítői döntést megvárják, azután határoznak a letelepedési kötvényről.

A kormány asztalára az NGM olyan javaslatot tesz le, amely az államadósság hosszú távú finanszírozását vetíti előre, benne a letelepedési kötvény sorsáról, de annak feltételei, kondíciói minden bizonnyal változnak.

Közölte:

  • 3915 letelepedési kötvény vásárlásáról szóló engedélyt adtak ki,
  • mintegy 12 220-12 230 ilyen kötvényt adtak el,
  • a befolyt összeg hozzávetőleg 1,1 milliárd euró.

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerdán közleményében már úgy fogalmazott, "a kormány az egész letelepedési kötvény megszüntetésén dolgozik", Varga Mihály azonban nem lelkesedik a kötvények kivezetéséért.

A Jobbik azonban választás elé állította a kormányt azzal, hogy vagy minden bevándorlót visszautasítanak, szegénytől a gazdagig, vagy nem szavazzák meg az Alaptörvény közelgő módosítását.