Elengedtek egy potenciális terroristát az olaszok

Most, hogy még fel is hergelték, biztos visszavett radikalizmusából. Ha Olaszország terrorizmusra vágyik, meg is fogja kapni.

Az olasz terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság (Digos) vasárnap vette őrizetbe a líbiai állampolgárságú, de a szicíliai Palermóban élő Khadiga Shabbit. Néhány nap elteltével szabadlábra helyezték.

A 45 éves nő három éve tanulmányi tartózkodási engedéllyel él Olaszországban: a palermói egyetem közgazdasági karán tanul.

Az ügyészség szerint a líbiai nő Facebook-profilján és más internetes közösségi oldalakon az Iszlám Állam harcosait éltette. Több videofelvételt is posztolt, amelyeken a szélsőséges szervezethez Líbiában csatlakozott fegyveresek láthatók. A hatóságok információi szerint a nő az Ansar Al Sharia Lybia elnevezésű terrorista csoporthoz tartozik. Szoros kapcsolatban áll a szervezet belgiumi és nagy-britanniai tagjaival is.

A vádak ellenére a szicíliai bíróság szabadlábra helyezte Khadiga Shabbit.

Annyit kötöttek ki számára, hogy nem hagyhatja el Palermo városát. A bíróság az internethez való hozzáféréstől sem tiltotta el.

Az indoklás szerint a líbiai nő magánvéleményének adott hangot a közösségi oldalakon írt hozzászólásaiban. A bíróság szerint a videók közlését az magyarázza, hogy a nő egyik unokaöccse az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcolt Líbiában és Bengázi városának májusi lövetésekor életét vesztette.