Életfogytot kapott egy, a londoni metrón támadó késes terrorista

A szomáliai születésű Muhiddin Mire válogatás nélkül fenyegette 2015. december 5-én a Leytonstone állomáson az utasokat, egy ott zenélő 56 éves férfinak pedig el akarta vágni a torkát. Mindeközben azt kiabálta, vért fog ontani szíriai testvéreiért.

Az incidenst rögzítették a biztonsági kamerák és mobiltelefonjával egy utas is, akit Muhiddin Mire szintén üldözőbe vett.

A hétfői ítélethirdetéskor a bíró számításba vette, hogy a 30 éves elkövető paranoid skizofréniában szenved, de álláspontja szerint a férfi a szíriai háborús történések hatására cselekedett.

"Más szavakkal: amiért muszlimokat bombáznak Szíriában, civilekre akart támadni itt"

- fogalmazott Nicholas Hilliard, aki szerint tettével Muhiddin Mire meg akarta félemlíteni az embereket és támogatni akart egy szélsőséges ügyet.

Az ügyész szerint nem volt véletlen, hogy a férfi napokkal az után támadta meg az utasokat, hogy a brit parlament az Iszlám Állam elleni légicsapások kiterjesztése mellett döntött Szíriában.

Muhiddin Mire szigorított egészségügyi intézményben kezdi meg büntetése letöltését, és leghamarabb nyolc és fél év múlva kérheti szabadlábra helyezését.