Retteghetnek a manórúd-árusok, ingyenes Elf Bar-információs szám indul

Retteghetnek a manórúd-árusok, ingyenes Elf Bar-információs szám indul

Zöld számot indít az Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) az Elf Bar-bejelentésekre – jelentette be a hatóság az MTI-n megjelent közleményében.

Az Elf Bar-jelenség elleni küzdelem jegyében a 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számot indították el, amin akár névtelenül is információt közölhet, aki valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást.

„Az Elf Bar látszólag veszélytelen. Nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése van és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha valami egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül az egészen kicsi 10-14 éves tinédzsereket célozzák meg ezzel” – mondta Bíró Marcell, az SZTFH elnöke péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Az elmúlt hetekben számos intézkedést hoztak az illegális termék és annak forgalmazóival szemben. Egy darab Elf Bar birtoklása is illegális, a NAV eddig az SZTFH-val közös akciókban 30 ezer darab illegális eszközt foglalt le, az SZTFH pedig már 165 millió forint bírságot szabott ki.

Bíró levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez, a közterület felügyelet segítségét kérve, hogy vegyenek részt a közterületi Elf Bar árusítás felszámolásában.

A Facebookot és Googlet, illetve a Magyarország területén működő futárcégeket is felkérte hogy ne vegyenek részt az illegális termékek reklámozásában, forgalmazásában. Ezeken a lépéseken túl több mint 1 millió szülő kapott figyelemfelhívó tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyről a KRÉTA rendszeren keresztül.

„Az iskolaszünet alatt tartandó Erzsébet táborokban közel 30 ezer gyermek figyelmét szeretnénk felhívni az Elf Bar okozta veszélyekre, továbbá a szeptemberi iskolakezdést követően több mint 3500 iskolában, külön osztályfőnöki óra keretében hívjuk fel a figyelmet az ártalmas dohánytermékek fogyasztásának veszélyeire” – sorolta az SZTFH elnöke.

Bíró szerint az Elf Bar elleni fellépés közös ügy, ezért a pedagógusok és szülőkön kívül az influenszerekre is szükség van a kampányban.