Elfelejtett egyeztetés: dübörög a pártfőiskola

Jeges zuhanyként érte a szakmát a kormány terve: létre akarják hozni az osztatlan államtudományi képzést, és azt egy az egyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hatáskörébe utalni – közölte az Alfahírrel Dúró Dóra. Az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke szerint a magyar felsőoktatás kis gömböce így tovább dagadna, súlyosan veszélyeztetve az egész magyar felsőoktatás jogi képzési szerkezetét.
 
A Jobbik döbbenetesnek tartja, hogy egy ennyire fontos témában is automatizmusként működik a fideszes tempó: kiderült ugyanis, hogy a minden áron áterőszakolni akart módosításról ismét „elfelejtettek” az érintettekkel egyeztetni – írta a képviselő, hozzátéve, hogy a tervezet azért is elfogadhatatlan és érthetetlen, mert a jelenlegi képzőhelyeken minden feltétel adott a magas színvonalú államtudományi képzésre.
 
Dúró Dóra szerint az osztatlan államtudományi képzés terve súlyosan megosztó.
„Nemcsak oktatáspolitikai, de szakmai szempontból is átgondolatlan, kotnyeles és egyben fölényeskedő megnyilvánulása a kormányzati arroganciának. Üdvözlendőnek tartanánk, ha a Fidesz nem rontana rá az egyetemekre, hanem – ha tényleg tisztességes szándékai vannak a felsőoktatással kapcsolatban – higgadtan, az egyetemeket partnerként kezelve tárgyalna”
– közölte a bizottsági elnök.
 
Mivel a jelenlegi tervezet esetében semmi ilyen nem történt, a Jobbik módosító javaslattal törölné a kizárólagosságot a törvényjavaslatból.

Csak az NKE

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hete nyújtotta be az Országgyűlésnek az NKE államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakításáról szóló javaslatot.
 
A parlament honlapján olvasható javaslat azt is rögzíti, hogy ősztől más felsőoktatási intézmény nem indíthat közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen szakokat. Mint azt az indoklásban is kiemelték: „a módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást”.