Elfogták a coloradoi abortuszklinika támadóját

Az öt órán át tartó tűzharcban három ember halt meg.

Péntek esti hivatalos közlés szerint az incidensben egy 44 éves rendőr és két civil életét vesztette. 11 embert, köztük öt rendőrt és hat civilt kórházban kezelnek.

A rendőrség szerint a támadás - amelynek indítékát egyelőre nem közölték - gyanúsítottja az 59 éves Robert Lewis Dear.

A helyi rendőrség szóvivője szerint a gyanúsított "tárgyakat" - sajtóértesülések szerint egyebek között gázpalackokat - vitt be az épületbe, amelyekről a tűzszerészeknek még meg kell állapítaniuk, hogy robbanószerkezetek-e.

Buckley kitért a kérdés elől, hogy a fegyveres szedett-e túszokat, csak annyit mondott, hogy az épületből embereket menekítettek ki, a televíziós felvételek tanúsága szerint a műveletet kommandósok és páncélozott rendőrségi járművek biztosították. Deart az épületbe bejutott rendőrök beszélték rá a megadásra.

A szóvivő szerint korai még arról nyilatkozni, hogy az incidens összefüggésben állt-e a Planned Parenthood szervezet tevékenységével, amelynek a helyi épületébe hatolt be az elkövető.

A Planned Parenthood egyebek között nőgyógyászati ellátást biztosító és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet. Vezetőit több - vitatott hitelességű - rejtett videofelvétel alapján magzati szervkereskedelemmel vádolták meg, mert orvosi kutatásra felhasználható embriószövet eladásáról tárgyaltak.

A fegyveres szembenállás helyszínére kiszálltak az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodája (ATF) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei is. A Colorado Springs-i helyzetről Barack Obama elnököt Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó tájékoztatta.

Az amerikai Nemzeti Abortusz Szövetség összesítése szerint 1977 óta az Egyesült Államokban terhességmegszakítást végző klinikák nyolc alkalmazottját ölték meg és 17 ellen kíséreltek meg gyilkosságot. Ilyen intézmények elleni bombatámadást 42, gyújtogatást 182 alkalommal jegyeztek fel. Egyelőre nem közölték, hogy Dear indítéka összefüggésben állt-e az abortusz kérdésével.

"Még nem tudjuk, hogy a Planned Parenthood volt-e a célpont" - nyilatkozott az CNN-nek egy, a neve elhallgatását kérő hivatalnok.