Elhunyt Simon Peresz volt izraeli elnök

Pereszt két hete, szeptember 13-án agyvérzés miatt a Tel-Aviv melletti Siba kórházba szállították. A politikus ekkor még eszméleténél volt, de később állapota rosszabbra fordulása miatt mesterséges kómába helyezték és lélegeztető gépre került. Kedd éjjel családja és környezete már jelezte, hogy az idős politikusnak csak néhány órája van hátra.

Izrael kilencedik államelnöke az év eleje óta küzdött súlyosabb egészségi problémákkal. Januárban enyhe szívinfarktuson esett át, ezt követően szívkatéterezéssel gyógyították. Tavasszal több alkalommal is kórházba szállították szívproblémák miatt.

A kelet-lengyelországi (ma Fehéroroszországhoz tartozó) Wiszniewben született Peresz ötvenöt évi politikusi pályafutás után vonult nyugdíjba 2014-ben, miután hét év után leköszönt államelnöki hivatalából. 1994-ben Jichák Rabínnal és Jasszer Arafattal együtt megkapta a Nobel-békedíjat az Oslói megállapodáshoz vezető izraeli–palesztin béketárgyalásokért, melyeken külügyminiszterként vett részt.

„Manapság gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmakat alapítani. (…) Izraelnek példa nélküli gazdasági sikerei vannak, mostanra kivívtuk gazdasági függetlenségünket, felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot” – jelentette ki Peresz 2007. október 10-én egy tel-avivi gazdasági fórumon. Szavai heves indulatokat és vitákat váltott ki.

Izrael budapesti nagykövetsége később úgy magyarázkodott, hogy Peresz „csupán fel kívánta hívni a figyelmet” az izraeli gazdaság, illetve kereskedelem virágzására, és nem állt szándékában senkit sem megbántani. Azt is hozzátették: „természetes, hogy modern demokráciákhoz illően senkit nem akar arra buzdítani, hogy más országok életébe, belügyébe beleavatkozzon”.