Elismerte a spanyol Vox párt, hogy Mészáros bankja 3,6 milliárdos hitelt adott a kampányukra

Elismerte a spanyol Vox párt, hogy Mészáros bankja 3,6 milliárdos hitelt adott a kampányukra

A szuverenitásra oly kényes, a külföldi beavatkozási kísérleteket mélyen elutasító Orbán-kormány simán belenyúlt a spanyol önkormányzati és parlamenti választási küzdelembe, amikor is két részletben, összesen 9,2 millió eurónyi kölcsönt adott a spanyol szélsőjobboldali párt kampányára. Mindezt a Vox szóvivője csak most ismerte el.

A spanyol szélsőjobboldali Vox párt 9,2 millió euró értékű, mintegy 3,6 milliárd forintnak megfelelő kölcsönt kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Banktól – írja az El País szeptember közepi cikke alapján a 24.hu.

Mint kiderült,

a felcsúti multimilliárdos szuperbankja a párt 2023-as választási kampányait segítette.

Az értesülést Pepa Millán, a párt szóvivője megerősítette meg a lapnak, azzal indokolva a 9,2 millió eurós kölcsön felvételét, hogy spanyol forrásból nem jutottak hitelhez. Azt ugyanakkor tagadta, hogy tudtak volna az MBH Bank Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatáról.

Azt a Vox vezetőségének több tagja is megerősítette, hogy az MBH Bank két részletben folyósította a hitelt – először 6,7 millió eurót, majd 2,6 millió eurót –, és hogy a kölcsönt azóta teljes egészében visszafizették.

A Vox egyébként a spanyol pártfinanszírozási törvényt figyelmen kívül hagyva a pénzügyi beszámolóiban nem tett említést arról, honnan érkezett a többmilliós eurós hitel. Santiago Abascal pártelnök szerint azért nem nevezték meg eddig a Vox hitelezőjét, mert nem szerették volna, hogy az intézetet démonizálják emiatt.

A spanyol párt korábban az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártjához tartozott, de képviselői júliusban csatlakoztak Orbán Viktor új, Patrióták Európáért (PfE) nevű frakciójához.

Emlékezetes, nem ez az első alkalom, hogy magyar bank hitelez egy külföldi pártnak: korábban az akkor Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bank mintegy 10 milliós kölcsönnel támogatta Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát.

(Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI)