Elítélhetné Balassagyarmat a székelyeket érő jogtiprásokat

Nem lenne példa nélküli a városban.

Dobrocsi Lénárd balassagyarmati jobbikos önkormányzati képviselő és választókerületi elnök, valamint Veres Vendel Szabolcs, a Jobbik balassagyarmati elnöke nyílt levélben fordult a város polgármesteréhez. Ebben azt kezdeményezik Medvácz Lajos fideszes polgármesternél, hogy a városvezetés "a Civitas Fortissima eszmeiségéhez méltóan" emelje fel a szavát a román hatalom részéről tapasztalható jogtiprások ellen, amelyeket a közelmúltban "terrorizmusra" hivatkozva elkövettek a székelyek ellen
 
Nem lenne ez egyedülálló eset a város történetében, hogy nemzetpolitikai ügyekben szólalnak meg, ugyanis még 2009-ben nyilvánították a város vezetői nemkívánatos személlyé Robert Fico szlovák miniszterelnököt. Ezt akkor egyrészt Sólyom László Révkomáromból való kitiltásával, a nyelvtörvénnyel és Balassagyarmat 1919-es, a csehszlovák katonaság által végrehajtott megszállásával indokolták. 
 
A Jobbik képviselői is ezt hozzák fel példaként, és bíznak benne, hogy a polgármestert nem fogja befolyásolni az, hogy 2009-ben még fideszesként ellenzéki volt, most viszont a Fidesszel kormánypárti.
 
A levél végén még felidézik, hogy "a közelmúltban nagyon jó példa volt már arra, hogy egy nálunk sokkal kisebb település kezdeményezése is hatalmas változásokat hozhat a nemzet, illetve az ország életében". Ebben Ásotthalomra utalnak, ahol Toroczkai László, a HVIM alapítója és jobbikos polgármester "megálmodta azt a kerítés-rendszert, amivel meg kívánta óvni települését, Ásotthalmot, továbbá szülőföldjének minden szegletét az évek óta eszkalálódó, de a tavalyi évre már elviselhetetlenné váló népvándorlás negatív hatásaitól".
 
Balassagyarmatnak egyébként volna oka egy-két csorbát kiköszörülni, ugyanis tavaly nyáron a főtéren lobogott napokig fejjel lefelé a magyar zászló, az év végén pedig a városházára került ki fordítva a székely zászló.