Elkapták a gólyagyilkos hülyegyerekeket – évekre lecsukhatnák őket

Mint arról korábban beszámoltunk, bestiális kegyetlenséggel gyilkoltak meg egy gólyát Jászapátiban. Az eset azonban messze túlmutat egy szerencsétlen állat halálán – az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatják el.

A kivégzett gólyát még május 9-én a reggeli órákban egy jászapáti általános iskola udvarán találták meg, ahová sokszor szoktak bemászni akár idegen gyerekek is.

Ezt hagyták maguk után:

A rendőrség közlése szerint a Jászapáti Rendőrőrs eljárást indított természetkárosítás bűntett és állatkínzás vétség elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

Ezt követően a nyomozók és munkatársaik egy nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a madarat bántalmazó két 15 éves fiút. A helyi fiatalok elismerték a bűncselekmény elkövetését.

Mit kaphatnak ezért?

A Büntetőtörvénykönyv szerint aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Ugyanakkor az állatkínzás vétségből bűntetté válik akkor, ha az az állatnak különös szenvedést okoz.

Márpedig úgy tűnik, hogy okozott:

Ebben az esetben már három évig terjedő szabadságvesztés róható ki, és erre jön még a természetkárosítás is, hiszen a fehér gólya Magyarországon fokozottan védett madárnak számít.

A Btk. szerint aki fokozottan védett élő szervezet egyedét, vagy az Európai Unióban természetvédelmi szempontból jelentős növény- vagy állatfaj egyedeit károsítja vagy elpusztítja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A két barbár kamasz tettét tehát kétszeresen is három évre lehet büntetni, ráadásul erre jön még rá 100 ezer forint bírság is, ugyanis ennyi az eszmei értéke egy fehér gólyának.