Elképesztő mennyiségű közpénzt nyel el a felcsúti fociálom

Az általában tao néven futó, hivatalosan látvány- és csapatsport támogatásnak nevezett közpénzből (mint ismert, ami Orbán Viktor szerint nem közpénz, az a magyar bíróság szerint az: elvégre a cégek adójából befolyt bevétel bizony közpénz, kár, hogy ebből semmit nem érzünk - a szerk.) az elmúlt öt támogatási időszakban összesen 11 milliárd forint került a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványhoz (FUNA), ezzel a Puskás Akadémia valamennyi sportegyesület közül messze a legtöbb bevételt könyvelhette el ebből a forrásból - írja az Index.

A tao-támogatásnál is megdöbbentőbb, hogy a FUNA milyen mértékben vonzza a gazdasági szervezetektől érkező adományokat. A közhasznúsági beszámolók alapján 2011-2015 között különböző ismeretlen jótevők összesen 10 974 644 000 forintot adományoztak az alapítványnak.

2014-ben például 4 milliárd forintot kalapoztak össze, 2015-ben pedig 2,3 milliárdot. Egy kicsit irreális nagyságrendnek tűnik ahhoz képest, hogy mindeközben az 1%-os szja felajánlásokból nagyjából annyi pénzt – 300 ezer forintot – tudnak évente összeszedni, mint az Ajkai Trampolin Sport Egyesület.

Vagy ahhoz képest, hogy mindezt a "Felcsút és környéke labdarúgó utánpótlás nevelésének támogatása" címszóval teszik. Merthogy a nemzeti utánpótlás szívközpontját futtató alapítvány továbbra is ezzel az alapcéllal működik - olvasható a lapban.