Elképesztő: restaurátorok tettek tönkre műtárgyakat

Hatay tartomány Régészeti Múzeumában olyan római kori, világhírű mozaikokon végeztek felújításokat, amelyek közül néhány a második században készült. A restaurált képek között van az Izsák feláldozását és Narkisszoszt ábrázoló alkotás is.
 
A hatóságok azután indítottak nyomozást, hogy jelentést kaptak arról, a restaurálás során megváltoztak a mozaikok, szemmel láthatóan különböznek az értékes eredeti képektől.
 
Elsőként Mehmet Daskapan helyi szakértő nyilatkozott úgy az egyik lapnak, hogy "értékes, a római korból származó darabokat tettek tönkre, amelyek önmaguk karikatúrájává váltak. Néhányuk rendkívül rossz állapotban van, elveszítették eredetiségüket és értéküket."
 
"Amelyik táblát én láttam, az nem származhat a második századból. Hiányzik belőle néhány kő, míg másokat rossz helyre tettek, megváltoztatva ezzel a képet" - fogalmazott Daskapan.
 
A török kulturális minisztérium képviselője elismerte, hogy "helytelen gyakorlatot" alkalmaztak a restauráció során azzal, hogy hozzáadtak mozaikdarabokat az eredeti képhez. Közölte, hogy minden felújítás leáll a nyomozás idejére.
 
A tisztviselő ugyanakkor elmondta, hogy a felújítást végző szakemberek többéves tapasztalattal rendelkeznek, ők végezték a Gaziantepben lévő Zeugma Mozaik Múzeum mozaikjainak restaurálását is. 
 
A munkálatokat végzők tagadták a vádakat és azzal védekeztek, hogy a török sajtó manipulálta a felújítás előtt és után készült felvételeket. A csapat egyik tagja szerint még az 1930-as években egy francia restauráló csoport helyezte a képekbe az újabb mozaikdarabokat és tőlük származik a fényezett felület is. Állítása szerint ők alkalmaztak olyan eljárást, amelyet mára már betiltottak.