Elkeseredett a Jobbik, mert a Fidesz fél a Nyugatra menekült magyarok levélszavazataitól

Nem csak ma érvényes, hogy a most beterjesztett törvényjavaslat tartalmilag sem elfogadható a Fidesznek.

A Fidesz ezért sem támogatta azt az indítványt, amelyről az ellenzék akart tárgyalni a parlamentben – mondta a frakciószóvivő, miután határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után bezárták az Országgyűlés hétfőre összehívott rendkívüli ülését, így nem került napirendre a választási eljárási törvény levélben szavazás kiterjesztését célzó módosítása. 

"Ha elfogadnánk ezt a törvényt, akkor egy alkotmányellenes helyzet állna elő, mert nem lehetne megtartani a már kitűzött népszavazást"

- jelentette ki Halász János. Arra a kérdésre, hogy a 2018-as választásra a Fidesz hajlandó-e biztosítani a levélben szavazást a külföldön dolgozó magyar állampolgároknak, a politikus azt válaszolta: az az álláspont nem csak ma érvényes, hogy a most beterjesztett törvényjavaslat tartalmilag sem elfogadható a Fidesznek. Halász sajtótájékoztatójára a Jobbik közleményben reagált:

„A Fidesznek az az érdeke, hogy az egzisztenciális bizonytalanság miatt Nyugatra menekült több százezer magyar csak nagy erőfeszítések árán tudjon véleményt mondani”

– írta az ellenzéki néppárt, amely hozzáteszi: a kormánypárt ezért nem támogatott egy konszenzuson alapuló, jogkiterjesztő indítványt, mely így megfelelt volna a jogbiztonság követelményének is.

A Jobbik szerint még időben ki lehetett volna terjeszteni a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok levélben szavazásának lehetőségét, hogy ők is leadhassák voksukat az október 2-i népszavazáson. A kommüniké  emlékeztetett: ismert, ötször volt rá példa, hogy a Fidesz néhány nap alatt módosította a „gránitszilárdságú” Alaptörvényt, tehát a levélben szavazás kiterjesztésének is csak a Fidesz politikai akaratának hiánya volt a gátja.

A Jobbik állítása szerint következetesen képviseli korábban is vallott álláspontját: Magyarországra az itt élők beleegyezése nélkül ne telepítsenek be senkit, és ennek kimondásához a Nyugatra kényszerült magyaroknak is minden lehetőséget meg kellene adni

„Elkeserítő, hogy ezt épp a Fidesz akadályozza meg”

– áll a Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke által jegyzett dokumentumban.