Ellenállásba ütközött a fegyveres rabló, megfutamodott

Ellenállásba ütközött a fegyveres rabló, megfutamodott

Az otthonában megtámadott nyíregyházi házaspár elkergette a bűnözőt. Ez a történet szerencsésen zárult, de egyre többször torkollanak tragédiába a hasonló bűncselekmények.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság rablás miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen - adja hírül a police.hu.

Eddig ismeretlen személyazonosságú férfi otthonában támadott meg egy nyíregyházi házaspárt, akiktől késsel fenyegetve követelte pénzük és ékszereik átadását október 14-én délelőtt.

A férfi a házaspár ellenállásának hatására végül zsákmány nélkül elmenekült.

A rendőrség nagy erőkkel keresi az ismeretlen támadót, akiről kamerafelvétel áll rendelkezésre.

A hatóságok kérik, hogy aki a videófelvételen látható férfit felismeri, és jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, az jelentkezzen személyesen a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon, vagy telefonon a 06-42-524-600-as számon. Bejelentést tehet a 112-es központi segélyhívón, illetve névtelensége megőrzése mellett a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán is.

Az elmúlt években országszerte megszaporodtak az erőszakos rablások, egyre több emberre törnek rá a saját otthonában. Augusztus végén Öcsödön egy 16 éves fiú 10 éves öccse szeme láttára vert agyon egy 85 éves bácsit. A pénz drogra kellett, mint korábban Jánoshalmán, ahol egy 80 éves nénit gyilkoltak meg brutálisan. Szintén augusztusban Pécsen egy 94 éves embert öltek meg, majd rágyújtották a házát. Akárcsak az Encsencsen két kiló disznóhúsért meggyilkolt 69 éves asszonyra.

A támadások mögött sokszor a drogfüggés áll. A kábítószerre vágyó elkövetőket sokszor még a biztos lebukás veszélye sem tartja vissza. Az öcsödi és a jánoshalmai áldozat házát is kamera figyelte. Gyilkosaik valószínűleg tisztában voltak ezzel, ám ez sem tartotta vissza őket.

Az aggasztó jelenségre Adorján Béla, a Jobbik elnöke hívta fel a figyelmet az Indexen megjelent cikkében.

"A bűnöző úgyis fegyverhez jut, ha akar – és akinek mindenáron pénz kell, például drogra, annak a kezében bármi fegyverré válhat. Mi, törvénytisztelő polgárok, akiket az állam már egyre kevésbé tud és akar megvédeni, fegyver híján könnyű prédák vagyunk számukra"

- mutat rá a politikus.

Adorján Béla úgy véli, a Magyarországon jelenleg hatályos fegyvertartási szabályozás, amely Európában az egyik legszigorúbb, "a szemünk előtt kibontakozó közbiztonsági válságban már nem védi, hanem kiszolgáltatottá teszi az embereket".

"Ezen a helyzeten változtatni kell, és lehet is. Igenis létezhet olyan szabályozás, amely garantálja önmagunk és szeretteink megvédésének jogát, ugyanakkor kizárja, hogy illetéktelen vagy alkalmatlan emberek kezébe kerüljön fegyver" - szögezi le a Jobbik elnöke.