Ellentmondás a Momentumban: a pártelnök lakosságcserét emelget, de a migránsmunkás szót sértőnek vélik

Ellentmondás a Momentumban: a pártelnök lakosságcserét emelget, de a migránsmunkás szót sértőnek vélik

Miközben a momentumos Donáth Anna néhány napja arról írt, hogy elfogadhatatlan a vendégmunkások elleni gyűlöletkeltés, addig a párt elnöke, Gelencsér Ferenc lakosságcserét emleget.

Donáth Anna, a Momentum és a Renew Europe EP-képviselője néhány nappal ezelőtt Facebook posztjában arról írt, hogy a “vendégmunkások elleni gyűlöletkeltéssel nem lehet legyőzni a gyűlölet kormányát”. Kifejtette: a vendégmunkások elleni gyűlöletkeltés kizárólag a Fidesznek jó, mert eltereli a figyelmet arról, hogy valójában ők a hibásak a válságért, a rekordmagas inflációért és a gyalázatos fizetésekért.

Donáth mondatai annak fényében mindenképp érdekesek, hogy az Orbán-kormány százmilliárdokat költött arra az elmúlt években, hogy teleplakátolják az országot azzal a migránsellenes propagandával, miszerint azok, akik Magyarországra jönnek, nem vehetik el a magyarok munkáját.

Úgy tűnhetett, hogy Donáth kijelölte a Momentum politikai kommunikációs irányvonalát a Magyarországra özönlő vendégmunkások ügyét illetően, csakhogy a párt elnöke, Gelencsér Ferenc azonban mintha kiénekelt volna a kánonból.

Gelencsér ugyanis az Ácsra tervezett katódgyár ügyében meghirdetett szerda esti lakossági fórumon azt mondta, a külföldi vendégmunkások behozatala egyfajta lakosságcsere.

A kifejezés viszont egy burkoltan félelemkeltő kifejezés, ugyanis az élőhely elhagyását foglalja magában, miközben kifogásolják a Jobbik-Konzervatívok által szintén használt szóhasználatot.

A látszólagos ellentmondás kapcsán megkerestük Donáth Annát (aki nem vette fel, csak sms-ben jelezte, hogy most nem tud beszélni) és Gelencsér Ferencet is, hogy tisztázza, hogyan értette szavait és megtudjuk a Momentum álláspontját. Telefonunkra azonban közvetlenül nem kívánt válaszolni, hanem azt kérte, kövessük a pártjuk által bevett protokollt és keressük meg a sajtóosztályt, ahol egyeztetés után akár 5 percen belül tudunk majd beszélni a pártelnökkel. A sajtóosztályon viszont arra kértek minket, hogy adjuk írásban kérdéseinket, amire majd külön küldenek reagálást, így tehát nem tudtunk közvetlenül beszélni Gelencsérrel.

Erre viszont azóta is várunk, ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Mint arról beszámoltunk, Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke kedden hosszú írásában tisztázta, nem a migránsmunkásokkal van a baj, hanem azzal a rossz, igazságtalan és veszélyes rendszerrel, ahogyan az Orbán-kormány behozza őket az országba. A konzervatív párt EP-képviselője úgy látja: Magyarországon a magyar emberek számára kellene minőségi munkahelyeket teremteni, nem pedig elűzni őket, és a helyükre olcsón kizsákmányolható betanított ázsiai munkásokat hozni, akik leszorítják a magyar munkabéreket.

(Címlapkép: Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője (b, elöl) és Gelencsér Ferenc, a párt elnöke (j, elöl) sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostor előtt 2023. május 30-án. Mögöttük a Momentum országgyűlési képviselői és az elnökség tagjai. MTI/Bruzák Noémi)