Ingyenes gyorsteszteket és az oltások esetében az előzetes regisztráció eltörlését követelik a kormánytól az ellenzéki pártok

Ingyenes gyorsteszteket és az oltások esetében az előzetes regisztráció eltörlését követelik a kormánytól az ellenzéki pártok

A védőoltás sajnos nem akadályozza meg a járvány terjedését, a kormány pedig semmilyen hatékony intézkedést nem tesz a járvány terjedésének csökkentésére, ezért az ellenzéki pártszövetség és a civilek, valamint szakértők együttműködéséből alakult ELEGY három intézkedés bevezetését követelik közös közleményükben.

Ezek a követelések a következőek:

  1. A kombinált védekezést lehetővé téve, az önkormányzatok és minden intézmény kapjon jogosultságot a kötelező maszkhasználat előírására.
  2.  A valós helyzet feltárásának, és így a védekezés hatékonyságának érdekében a Kormány tegye elérhetővé tömegesen az ingyenes antigén gyorsteszteket a lakosság számára. Első lépésben az oktatási intézményeken keresztül biztosítsák ezek hozzáférhetőségét.
  3. A védekezés legfontosabb pillére a védőoltás. Annak érdekében, hogy a Magyarországon élők minél szélesebb köre, minél előbb felvehesse az oltást/ismétlő oltást, a Kormány az időpont-foglalás lehetőségét fenntartva, szüntesse meg az előzetes regisztráció szükségességét.

Ahogy írják, tisztában vannak azzal, hogy önmagában ezek az intézkedések sem garantálják, hogy a tragikus helyzet nem fog tovább súlyosbodni, de ezek nélkül semmi esély sincsen az újabb hullám kíméletlen pusztítását kivédeni.

A közleményt a DK, a Jobbik, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd politikusai, továbbá az ELEGY több képviselője is aláírta.