Ellenzéki pártszövetség: szakemberek döntsenek a vakcinák engedélyezéséről, ne a kormány!

Ellenzéki pártszövetség: szakemberek döntsenek a vakcinák engedélyezéséről, ne a kormány!

Közleményt adott k a demokratikus ellenzék pártjait (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) tömörítő szövetség.

Az ellenzéki választási szövetség pártjai

arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a 19/2021. kormányrendeletet és az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül ne lehessen vakcinát engedélyezni Magyarországon.

Mint írják, a vakcinák engedélyezése nem lehet politikai kérdés, így az oltóanyagok felhasználhatóságáról nem politikusoknak, hanem szakembereknek kell dönteniük.  

Felhívták a figyelmet arra is, hogy

"ha az engedélyeztetés során alkalmazott szigorú szabályokon könnyítenek, azzal az egész bizonyítékokon alapuló orvoslást hazudtolják meg és növelik a tudománnyal és a védőoltással szembeni bizalmatlanságot."

Úgy vélik, "a hosszú évek során kialakult protokollokat gyorsítani lehet, de annak megkerülése, kiiktatása komoly kockázatokkal járhat, ezért az ellenzéki pártok határozottan elítélik akár a COVID elleni vakcinának, akár bármilyen egyéb gyógyszernek az ilyen módon történő engedélyezését."

Az ellenzék garanciákat vár arra is, hogy a szabad vakcinaválasztás valóban megvalósul, és ez már alapvetően részét képezi az – eddig csak prioritási listának nevezhető – oltási tervnek. Erre azért is kiemelt szükség van, mert a kormányzat orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatos kommunikációs zűrzavara csökkenti az orosz, kínai vakcinák lakossági elfogadottságát.

Az ellenzéki pártok emellett arra kérnek mindenkit, hogy bízzanak a tudományban, bízzanak a tudósokban, és továbbra is tartsák be a maszkviselési és távolságtartási szabályokat.