Elmaradt választásokat tartanak meg

Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választás lesz vasárnap.

Négy település - a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsal, a Baranya megyei Tengeri, a Somogy megyei Szorosad és a Zala megyei Zalamerenye - választóinak azért kell vasárnap az urnákhoz járulniuk, mert október 12-én szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a polgármesterjelöltek között.

A Baranya megyei Kishajmáson nem indult annyi jelölt, ahány tagú képviselő-testületet kellett volna választani, ezért a voksolás elmaradt, a megválasztott polgármester pedig lemondott, így a településen négytagú képviselő-testületet és polgármestert is választanak.

Ugyancsak jelöltek hiányában maradt el a választás októberben a Vas megyei Tanakajdon, ahol polgármestert és négytagú képviselő-testületet kell választani vasárnap, és a Zala megyei Valkonyán, ahol polgármestert kell választani.

A Vas megyei Bozzai lakói vasárnap egy képviselő-testületi tagot választanak. A községben október 12-én négy jelölt indult a képviselő-testületi választáson, de egyiküket polgármesterré választották, így egy képviselői hely betöltetlen maradt.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az októberi választás elmaradása vagy eredménytelensége miatt 15 településen időközi polgármester-választást kell tartani, továbbá öt egyéni listás választást a tízezernél kevesebb lakosú településeken és három egyéni választókerületi választást a tízezernél több lakosú településeken.

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől, vagy ha a választás eredménytelen volt vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani, a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. Az október 12-i választás esetében ez azt jelenti, hogy február 8. lehet az utolsó nap, amikor meg lehet tartani ezeket az időközi választásokat.

Az időközi választáson nemcsak a szavazást ismétlik meg, hanem az egész választási folyamat elölről kezdődik. A jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük és nyilvántartásba kell vetetniük magukat a választási bizottságnál. Az időközi választásokon új jelöltek is indulhatnak, és szavazhatnak azok is, akik a választás kitűzése után költöztek a településre.