Elnöki vallomás: Ukrajnában nincs helye a nemzetiségeknek

A Jobbik ismételten felszólította a magyar kormányt, hogy határozottan álljon ki a kárpátaljai magyarság nyelvi jogai mellett.

Közleményében Szávay István országgyűlési képviselő felidézte, hogy Petro Porosenko ukrán államfő néhány nappal ezelőtt egy díjátadón kijelentette: Ukrajnában csak az ukrán lesz állami nyelv. Az elnöki honlapon is közzétett szöveg szerint ezzel kapcsolatban „egységes a társadalom véleménye”, és a különböző nyelveken beszélő állampolgárok döntöttek úgy, hogy gyermekeik ukrán nyelven szeretnének tanulni. A döntésre az államfőt elmondása szerint az orosz agresszió sarkallta.
 
Szávay István kifejtette, „túl azon, hogy Porosenko elnök kijelentései égbekiáltó hazugságok, az már a cinikusság netovábbja, hogy a soviniszta nemzetiségpolitika indokaként azt a konfliktust nevezi meg, amelynek épp a nyelvi jogok korlátozása volt az egyik kiváltó oka”.
 
A képviselő szerint
a bejelentés lerántja a leplet a nyugat által agyon ajnározott „demokratikus Ukrajna” valódi szándékairól, amely a más nemzetiségű lakosok elnyomására és jogfosztására épül.
Mint írta, a kárpátaljai magyarság sajnos ez esetben is passzív elszenvedője az orosz-ukrán konfliktusnak. A Jobbik álláspontja szerint a szabad anyanyelvhasználat minden nemzeti közösség elidegeníthetetlen joga, amelyik ország ezt korlátozza, az nem nevezheti magát jogállamnak.
„A Jobbik sokadjára szólítja fel a magyar kormányt, hogy határozottan álljon ki a kárpátaljai magyarság nyelvi jogai mellett. A kijevi vezetésnek pedig azt üzenjük: amennyiben túlzott terhet jelent számukra más nemzetiségű lakosaik, oroszok, magyarok, lengyelek és románok megbecsülése és alapvető állampolgári jogaik biztosítása, akkor engedje őket az önálló fejlődés útjára lépni. Akkor – de csakis akkor – lehet majd tényleg egynyelvű Ukrajna”
– hangsúlyozta Szávay István.