Először győzött az AfD jelöltje Németországban egy helyi önkormányzati választáson

Először győzött az AfD jelöltje Németországban egy helyi önkormányzati választáson

Robert Sesselmann, Sonnenbergben az egyik legszegényebb járásban múlta felül ellenfelét, akit a többi nagy párt a CDU, az SPD, a Zöldek és az FDP támogatott.

A Reuters cikke szerint az 56 ezer fős türingiai városon kívül AfD-s lehet jövőre több környékbeli város is, a tartományban ugyanis hagyományosan erős a radikális jobboldal. Elemzők szerint a 2025-ös szövetségi választáson kancellárjelöltet állíthatnak.

Az 50 éves Robert Sesselmann a szavazatok 52,8 százalékát kapta meg, és ezzel megszerezte a szükséges abszolút többséget. A CDU jelöltje, Jürgen Köpper, akit a Baloldal, illetve a berlini koalíciót alkotó három párt, az SPD, a Zöldek és az FDP is támogatott, 47,2 százalékkal veszített. A részvételi arány 58,2 százalék volt a tartományi statisztikai hivatala szerint.

Sesselmann sokkal közelebb állt a győzelemhez a választás első fordulójában is, akkor ugyanis a szavazatok csaknem 47 százalékát szerezte meg. A Türingiai-erdőben lévő körzet 57 ezer lakosával és mintegy 48 ezer választásra jogosultjával az egyik legkisebbek közé tartozik Németországban. A civilben tekintve ügyvéd Sesselmann jelenleg az AfD erfurti tartományi parlamenti képviselője. Sonneberg városából származik. Leendő önkormányzati képviselőként az AfD-nek több jelenlétet biztosíthat, például a menekültek elhelyezése elleni tüntetéseken is. Sesselmann azonban – írja a Tagesschau – nem rendelkezik túl nagy mozgástérrel., a törvény szerint a járási hivatalvezetőnek ugyanis egyfajta operatív igazgatóként a járási tanács döntéseit kell végrehajtania.

A választási kampányban elsősorban országos és nem helyi témák kerültek szóba. Sesselmann és az AfD a választási kampányban elsősorban a vitatott szövetségi fűtési törvény, a magas infláció vagy a menekültek számának növekedése miatt bírálta a berlini szövetségi kormányt.

Miközben Jürgen Köpper csalódást keltőnek nevezte a választási eredményt, Sesselmann bejelentette, hogy politikai ellenfeleivel is tárgyalni akar. Az ideológiai megfontolásokat félre kell tenni – jelentette ki. Hozzátette, minden képviselőcsoporttal tárgyalni akar. – A politikai ellenfelet is meg kell közelíteni – emelte ki, hangsúlyozva, hogy őt olyan érdemi kérdések foglalkoztatják, mint a költségvetés konszolidálása vagy az iskolák felújítása.

Címlapkép: Az Alternatíva Németországnak, az AfD párt támogatói a türingiai Altenburgban tartott nagygyűlésen 2020. július 16-án. Fotó: MTI/EPA/Jens Schlüter