Bőven összejöhet a várt szavazatmennyiség az ellenzéki előválasztás első fordulójában

Bőven összejöhet a várt szavazatmennyiség az ellenzéki előválasztás első fordulójában

Működik a rendszer és a szavazó sátrakban is rendben zajlik az előválasztás

- mondta el az Alfahír érdeklődésére Hajdú Gergő, az ellenzéki előválasztás lebonyolítását végző aHang projektfelelőse.

Arra a kérdésünkre, hogy tesznek-e feljelentést az állítólagos terheléses támadás miatt, Hajdú Gergő elmondta, addig nem mondhat erről semmi érdemit, amíg le nem zárult a saját belső vizsgálatuk.

Bevontunk egy külsős cyberbiztonsági céget. Ez a csapat jelenleg is vizsgálja a szervereket, ami eltarthat néhány napig és amikor azt látjuk majd, hogy lehetnek bizonyítékok, akkor tehetünk feljelentés, de erről végül az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) fog dönteni. Amit mi állítunk az az, és semmi más - mint amit néhány politikus is mondott korábban -, hogy történt külső támadás, de ennek azonosítása még folyamatban van

- tette hozzá Hajdú Gergő, aki közölte még, hogy a nagy online érdeklődés miatt újabb operátorokat kell alkalmazni, ami rövidíti a várakozási időt.

Az aHang hamarosan ismerteti a választókerületi adatokat is, de az OEVB döntése nyomán, településekre lebontva egyelőre nem teszik közzé az eddigi eredményeket. 

Az OEVB közlése alapján hétfőn, összesen 66,955 ember szavazott az országos előválasztásának első teljes napján.

Csaknem 67 ezren szavaztak hétfőn az előválasztáson

Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) közlése alapján a kezdeti esős idő ellenére, az előzetes várakozásokat messze felülmúló számban, 66,955 ember szavazott Magyarország első országos előválasztásának első teljes napján. A választók túlnyomó többsége a kihelyezett sátrakban voksolt összesen, 62,313 fő. Interneten 4,642-en adták le szavazatukat.

Ha igazak az első adatok, akkor összejön az a mennyiség, amit mi meghatároztunk, a választásra jogosultak 5 százaléka, tehát körülbelül 400 ezer szavazat

- közölte az Alfahírnek nyilatkozva Magyar György ügyvéd, a Civil Választási (CVB) Bizottság elnöke.

Magyar György szerint miután a rendszerleállás miatt kitolódott a szavazás érvényessége, a választók szerdán este kaphatnak pontos információt az előválasztás első fordulójának eredményeiről. Az ügyvéd egyébként bizonyítékok hiányában szintén nem tervez feljelentést.

Erről nem én döntök, de a személyes véleményem, hogy amíg nincs megfelelő szakértői álláspont, illetve nem állnak rendelkezésre konkrét bizonyítékok sok értelme nincs a feljelentésnek

- jelentette ki Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke.