Rekord: pénteken közel 102 ezren vettek részt az előválasztáson, ma este 8-ig lehet még szavazni

Rekord: pénteken közel 102 ezren vettek részt az előválasztáson, ma este 8-ig lehet még szavazni

Óriási számban vettek részt az ellenzéki választópolgárok Magyarország első országos előválasztásán, és így meg is dőlt a napi részvételi rekord pénteken - közölte az Országos Előválasztási Bizottság.

A nap pontos adatai az alábbiak szerint alakultak:

  • Sátorban megjelent: 78.471 fő.
  • Interneten keresztül adta le szavazatát: 23.525 fő.

Az adatok alapján összesen

101.996 polgár voksolt pénteken arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke.

Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében.

Az összesített részvétel hat nap után 543.585 fő.

Kiemelték, az új szavazók száma is tovább nőtt: már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem. Az előválasztás két fordulójában összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Az előválasztás ma estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be. Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatok fizikailag is rögzítésre kerülnek.

A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat ma éjjel szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható

- tették hozzá.