Závecz: Jakab legfontosabb hátországa a nagyvárosokon kívüli Magyarország

Závecz: Jakab legfontosabb hátországa a nagyvárosokon kívüli Magyarország

Vagyis a kisvárosok és a községben élő ellenzékiek és aktív bizonytalanok között Jakab Péter a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt. A kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony 21 és 18 százalékával - derül ki a Závecz Research 2021. június 21-e és június 30-a között személyes, 1200 fővel végzett közvélemény-kutatásából, mely során az előválasztáson potenciálisan induló ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságát vizsgálták.

Azonban, ahogy növekszik a települések mérete, csökken Jakab, és egyre nő Dobrev és Karácsony támogatottsága. A megyeszékhelyeken Dobrev 27, Karácsony 26 százalékos, Jakab pedig 23 százalékot kapna. A fővárosban ugyanakkor Jakab helyzete majdnem annyira kedvezőtlen (13 százalék), mint Karácsonyé a községekben. Budapesten ugyanis a szavazók mintegy harmada Dobrev Klárát (32 százalék), egy másik harmada pedig Karácsony Gergelyt (32 százalék) támogatja.

Jakabot a negyven év alattiak kedvelik a legjobban

A Závecz a hat miniszterelnök-jelölt mögött álló életkori csoportokat is vizsgálta, melyből kiderült, hogy Jakab Péter a 40 év alattiak körében messze a legtámogatottabb (36 százalék), míg Fekete-Győr Andrásnak is itt vannak a legerősebb pozíciói (17 százalék). A középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely támogatottsága (26–26 százalék), Fekete-Győr közöttük 13 százalékon áll, míg a 60 évesek és idősebbek körére az átrendeződés világos irányba mutat: ebben a kategóriában Dobrev és Karácsony jelentősen elhúz a többi jelölttől, és egymással vív csatát (34–34 százalék). Jakab választottsága az idősebbek körében 19 százalékos - írja az ATV.

Az aktív és nyugdíjas szavazókon múlhat az eredmény

Az intézet a megkérdezettek gazdasági aktivitása alapján is rangsorolta a jelölteket: a gazdaságilag aktív ellenzékiek és aktív bizonytalan szavazók között Jakab Péter 30 százalékos támogatottsággal vezet, a nyugdíjasok körében ekkora sikert már nem könyvelhet el, és csak 19 százalékot kapna közöttük. Ebben a viszonylatban Karácsony Gergely előnye vitathatatlan (39 százalék), míg mögötte Dobrev Klára (30 százalék) áll.