Helyreállt az előválasztás online regisztrációja

Helyreállt az előválasztás online regisztrációja

Bár a szervezők ígérete szerint hétfő reggel hét órától újra kellett volna indulnia a szombat reggel leállított ellenzéki előválasztásnak, az online előregisztráció csak tíz után vált elérhetővé. A közterületeken felállított sátrakban ugyanakkor reggel óta várják a voksolókat.

Az elovalasztas.hu oldalon az e-mail-cím és telefonszám megadható volt, ahogy a nyilatkozatok elfogadásával sem voltak problémák, azonban amint továbbirányított az oldal a szavazási időpont kiválasztására, az erre létrehozott naptár nem jelent meg a felületen. Ez az üresség fogadta a regisztrálni kívánókat:

Az előválasztás a szombati indulását követően állt le, miután külső támadás érte a háttérrendszert. Ezért az Országos Előválasztási Bizottság a technikai kockázatok kezelése érdekében hétfő 7 óráig felfüggesztette a választást. Az eset kapcsán korábban közölték, hogy az ellenzéki pártok és az aHang informatikusai számos átalakítást végeztek el az előválasztás háttérrendszerében.

A tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába pedig az ellenzéki pártok bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott. Egyúttal arról is döntött az előválasztás lebonyolításáért felelős hatpárti testület, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítja.