"Ha az ellenzék valóban győzni akar, akkor mind a 106 körzetben előválasztást kell tartania"

"Ha az ellenzék valóban győzni akar, akkor mind a 106 körzetben előválasztást kell tartania"

A 2021-es naptári év legnagyobb belpolitikai eseménye az ellenzéki előválasztás lehet. (Kivéve persze, ha a kormány nem dönt úgy, hogy előrehozott választást szeretne tartani). Az ellenzéki pártok között jelenleg is folynak az egyeztetések a tekintetben, hogy milyen metódus szerint bonyolítsák le a választási folyamatokat.

Egy civil csoport azonban továbbmenne, ugyanis nem csupán az abszolút többség alapján választanák ki, a legjobb ellenzéki jelöltet, hanem preferencia alapúvá tennék a szavazást.

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy a szavazólapon több képviselőt is meg kellene jelölni. Ez alapján ki lehetne választani a jelöltek között egy arany, egy ezüst és egy bronzérmest. A szavazatokat pedig úgy számolnák el, hogy az arany 3, az ezüst 2, a bronzérem pedig 1 pontot érne.

A Tabumentes Országmentés nevű civil szervezet azért szeretné beépíteni ezt a rendszert az előválasztási folyamatba, mert véleményük szerint így valóban azok az ellenzéki jelöltek indulhatnának, akiket a széles ellenzéki szavazóréteg támogatni tudna. Ugyanis előfordulhat az az eset, hogy egy ellenzéki jelölt - a régi rendszer - szerint megszerzi az abszolút többséget (a legtöbb szavazatot) az előválasztáson, ugyanakkor nem kizárható, hogy ennek a győztes jelöltnek az elutasítottsága jóval magasabb a többi jelöltnél, vagyis az esetleges 2022-es országgyűlési választáson nem szavazná rá minden ellenzéki szavazó. A preferencia alapú szavazás viszont figyelembe venné azt is, hogy az adott jelölt a többi szavazó számára milyen szimpátiával bír. A kezdeményezés érdekében még petíciót is indítottak. 

Juhász Bence, a Tabumentes Országmentés egyik tagja lapunknak úgy nyilatkozott: azt szeretnék elérni, hogy

"a választók kívánsága jobban érvényesüljön az előválasztás során." 

Elmondta, hogy azért indítottak erről egy vitasorozatot is, mert szeretnék, ha elindulna egy széleskörű diskurzus az előválasztás minél sikeresebb lebonyolítása érdekében.

"A versenyt szeretnénk igazából erősíteni. Abban gondolkodunk, hogy ha az ellenzéki térfélen belül is izgalmasabb a verseny, akkor ez egyre jobb és innovatívabb megoldásokra sarkalja majd a jelölteket is." 

Az első vitára független politikai elemzőket hívtak meg. Virág Andreát a Republicon intézettől, László Róbert elemzőt pedig a Political Capital-tól hívták meg. Hozzájuk csatlakozott még Gulyás Márton, aki a Partizán nevű Youtube csatorna műsorvezetője. 

.

Természetesen elsőként az előválasztás kérdése merült fel. Ahogy Gulyás Márton fogalmazott, az előválasztás intézménye 2019-ben két alkalommal is igazolta a sikerességét, s ahhoz, hogy az ellenzék eséllyel szállhasson bele a választási küzdelembe már 2021 tavaszán "le kéne zavarnia" ezt a folyamatot. Ugyanis véleménye szerint már az ősszel el kell indítania a 2022-es kampányát mind a 106 egyéni jelöltnek.

"Ha az ellenzék valóban győzni akar, akkor mind a 106 körzetben előválasztást kell tartania. Mert ennek a folyamatnak egy nyilvánvaló mobilizáló és bázisépítő ereje van" 

- emelte ki Gulyás, hozzátéve: ez azokon a helyeken is fontossá válhat, ahol egyébként kevés esélye van a győzelemre az ellenzéknek. 

Virág Andrea szerint is határozottan szükség van az előválasztásra. 

"Ha az ellenzék fenn akarja tartani a reális esélyét a választási győzelemre, akkor előválasztást kell tartania"

- szögezte le a Republicon Intézet igazgatója, hozzátéve: fontos kérdés, hogy mind a 106 egyéni választókerületben legyen-e előválasztás, illetve kérdéses, hogy ott is tartanak-e, ahol ellenzéki győzelem született 2018-ban. 

"Amire kevesebb esélyt látok, az az, hogy az országos listán szereplő személyekről is a választók dönthessenek." 

László Róbert elemző megjegyezte, itt nem csak az a kérdés, hogy az ellenzéki pártok előválasztást tartanak, hanem az is, hogy milyen közös programmal/vízióval lesznek képesek elindul a 2022-es megmérettetésen. Kérdés, hogy valóban képes lesz az a hat párt végig csinálni a hátrelévő időszakot. 

"Nem tudjuk hány közös lista lesz, nem tudjuk milyen programmal vágnak neki, ki lesz a miniszterelnök-jelölt, amíg ezeket nem tisztázzák, az előválasztás csak másodlagos".

László Róbert kiemelte, az egyik legnagyobb aggály az, hogy miként fogják az ellenzéki pártok megakadályozni, hogy a Fidesz beavatkozzon az előválasztásba. Úgy véli, talán a Fidesz is lebecsülte az előválasztás intézményét, s még maga az ellenzék sem biztos volt benne, hogy ennek az intézménynek lehet-e politikai hozadéka. Fennállhat annak a veszélye, hogy a kormány megpróbálja "befolyásolni" a politikai erőviszonyokat. 

Preferenciális választás

A preferenciális választással kapcsolatban mindhárman úgy érveltek: nem feltétlenül biztos az, hogy egy már sikeresnek bizonyuló előválasztási folyamatot érdemes lenne megbonyolítani egy ilyen értékelési rendszerrel. Másrészt felveti annak a kérdését, hogy mitől demokratikusabb egy választás, ha konszenzuson alapszik, vagy ha az abszolút többség dönt? 

Azonban nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy akár helyi szinten, vagy mondjuk egy kisebb népszavazásokon kipróbálják a prerenciális alapon történő szavazást, ha esetleg ott beválna, akkor később nagyobb választásokon is be lehetne majd vetni.