Elszakadnának a szerbek?

Egy boszniai szerb párt kilátásba helyezte, hogy népszavazást kezdeményez a függetlenségről, ha köztársaságuk nem kap nagyobb autonómiát.

A nacionalista Független Szociáldemokrata Szövetség (SNSD) döntése a legnagyobb kihívás Bosznia-Hercegovina államiságával szemben, amióta az ország elvált Jugoszláviától és három évre háborúba süllyedt, amely százezer halálos áldozatot követelt. 
   
Milorad Dodik pártelnök azzal vádolja a szarajevói hatóságokat, hogy megpróbálják megnyirbálni a szerbek autonómiáját. "A Szerb Köztársaság nem fogadja el fennhatóságának semmilyen további korlátozását a reformok ürügyén" - szögezte le a gyűlés után.
    
Ha a Szerb Köztársaság 2017 végére nem tudja megerősíteni autonómiáját, a regionális parlament kérni fogja egy referendum kiírását az elszakadásról - hangzik a párt hivatalos programjába illesztett határozat.
    
A boszniai háborút lezáró békeszerződést garantáló nemzetközi közösség szarajevói képviselője reagálásában emlékeztetett, hogy az 1995-ös szerződés nem engedélyezi egyik boszniai közösségnek sem a különválást. "Egy párthatározat nem változtat ezen" - mondta.
   
Bosznia-Hercegovinában muzulmán bosnyákok, ortodox szerbek és katolikus horvátok élnek. A bosnyákok jobban központosított államot akarnak, a szerbek hevesen védik autonómiájukat és egyes horvátok is saját államalakulatot szeretnének.