Elszólta magát a fideszes politikus! "A kormány a letelepedési kötvény megszüntetésén dolgozik"

Ellentmondásos információk napja a mai, a kormány most azt állítja, hogy a letelepedési kötvény eltörlésén dolgozik.

 
 
 
Mivel már követni is nehéz a történteket, kezdjünk rövid áttekintéssel:
 
  • Vona Gábor négyszemközti találkozón követelte Orbán Viktortól a letelepedési kötvény eltörlését. A Jobbik elnöke azt mondta, a magyar emberek nemcsak szegény, hanem gazdag migránsokat sem szeretnének befogadni, ezért a párt csak akkor támogatja az alaptörvény módosítását, ha a kormány megszünteti a Rogán Antalhoz köthető egyébként is kétes és veszteséges bizniszt.
  • A Fidesz kommunikációs stábja nehezen tudott reagálni: először Tuzson Bence kijelentette, hogy megfontolják a javaslatot, ám másnap Kósa Lajos már arról beszélt, hogy Vona Gábor hazaáruló, ha pártja nem szavazza meg az alaptörvény-módosítást, a letelepedési kötvénynek pedig az egész kérdéskörhöz semmi köze.
  • Később Orbán Viktor is kijelentette, hogy nem alkudoznak a Jobbikkal. Megvizsgálják ugyan, hogy hasznosak-e a letelepedési kötvények, és ha nem, akkor kivezetik őket, de ennek semmi köze az ellenzéki párthoz, a kormány már amúgy is meglépte volna ezt.
  • Lázár János a kormányinfón utalt rá, hogy a kötvényeket valószínűleg megszüntetik.
  • Varga Mihály mai sajtótájékoztatóján már árnyaltabban fogalmazott: mit mondta, még nincs döntés arról, hogy a letelepedési kötvény marad-e az állampapírok között, vagy kivezetik, de ha esetleg "tartalékban" megtartják, a feltételein változtatni fognak.
  • Közben a Magyar Nemzet kiszúrta, hogy az arabianbusiness.com nevű portálon szponzorált cikkben nyugtatják meg a potenciális ügyfeleket, hogy a kötvények forgalmazása a hírek ellenére zavartalanul folyik.
  • A gazdasági bizottság mai ülésén a kormánypárti többség elfogadott egy határozatot, melyben az egyik, Cipruson bejegyzett közvetítő cég területét kiterjesztik a Seychelle-szigetekre is, ezzel végképp úgy tűnt, hogy a kötvények értékesítése folytatódhat.
 
Késő délután jött a fordulat, Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke a következő közleményt juttatta el portálunkhoz:
 
"Több héttel ezelőtt a Gazdasági bizottsághoz érkezett kérelem elfogadása történt meg a mai napon. Ez a javaslat viszont nem jelent új szereplőt a piacon, csupán a meglévő kötvényt forgalmazó cégek egyikének a működési területét módosítja.
 
Arra való tekintettel, hogy a kormány az egész letelepedési kötvény megszüntetésén dolgozik, ezért ennek a javaslatnak a megszületéséig a Gazdasági bizottság ezt a határozatát visszavonja.
 
Ezért Czomba Sándor alelnök úrral erre teszünk javaslatot és kezdeményezzük a bizottsági ülés összehívását november 7-ére, 10.30-ra".
 
Vagyis először hangzott el egy kormánypárti politikus részéről egyértelműen, hogy a kormány célja a letelepedési kötvény intézményének teljes megszüntetése - itt már szó sincs mérlegelésről, vizsgálódásról.
 
Hogy Bánki Erik kommunikációs hibát követett-e el az elszólással, kérdéses, az azonban bizonyos, hogy az állítása ellentmond annak, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilatkozott a délelőtt folyamán. Közleménye alapján úgy tűnik, már rég eldőlt, hogy a kormány eltörli a letelepedési kötvényeket, eddigi kommunikációjukkal pedig csak az időt húzták, hogy úgy tűnjön, nem a Jobbik nyomására hozzák meg a döntést.
 
Persze ezek után senkit sem lepne meg, ha az ügy újabb fordulatokat hozna.