Élve akarták elfogni az Iszlám Állam második számú vezetőjét

Két amerikai televíziós csatorna is idézett magukat megnevezni nem kívánó védelmi minisztériumi tisztségviselőket, akik azt állították: az amerikai katonai vezetés szándéka az volt, hogy élve fogják el al-Kadulit, aki az Iszlám Állam (IÁ) vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi helyettesének, egyben a terrorszervezet "pénzügyminiszterének" tartottak.

A források arról számoltak be a CNN és a Fox hírtelevízióknak, hogy az amerikai különleges hadműveletek erői helikopterrel követték az al-Kadulit szállító gépkocsit, az utolsó pillanatban azonban történhetett valami, ami arra késztette őket, hogy tüzet nyissanak a járműre. Az idézett tisztségviselő azonban nem kívánta kifejteni, hogy mi volt az, ami az eredeti tervek megváltoztatására késztette a különleges erőket, amelyek egyébként már napok óta figyelték al-Kaduli mozgását.

Ashton Carter Washingtonban sajtótájékoztató keretében közölte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet több kulcsfontosságú vezetőjével, köztük a csoport második számú vezérével végeztek a héten az amerikai fegyveres erők Irakban, illetve Szíriában.

Carter közölte azt is, hogy várhatóan még több amerikai katonát küldenek Irakba a közeljövőben. Hozzátette, hogy még nem született meg a döntés.

A délelőtti sajtótájékoztatón szintén megszólaló Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke már elmondta, hogy a koalíciós erők egyre inkább teret nyernek, s szép sorban "levadásszák" az Iszlám Állam vezetőit, a CNN hírtelevízió azonban délután további részletekkel is szolgált. A hírcsatorna megszólaltatta a helyszínről Joseph Warren ezredest, az operatív erők parancsnokát, aki elmondta, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője lassú ember ugyan, de okos, óvatosan és nagy körültekintéssel mozog, s annak ellenére, hogy tízmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, nehéz lesz elfogni.

A hírcsatorna megszólaltatott egy terrorszakértőt is, aki elmondta, hogy a most likvidált al-Kaduli korábban az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetőjének, Abu Muszáb al-Zarkávinak a jobbkeze volt, az iraki hatóságok le is tartóztatták, ám 2012-ben szabadon bocsátották, s ekkor csatlakozott az Iszlám Államhoz. Az egyébként fizikatanár végzettségű al-Kadulit Al-Bagdadi helyetteseként tartották ugyan számon, de mivel türkmén volt, ez valószínűleg akadályt jelentett volna abban, hogy ő kövesse al-Bagdadit a terrorszervezet élén.