Embertelen körülmények közt szolgálnak az ukrán katonák

Rothadó zöldégek, kőkemény száraz kenyér, nyirkos, hideg fedezék, ötven éves elsősegély-doboz.

 
Az angol nyelvű televízió riportját a Globoport szemlézi. A mintegy két perces videó az ország délkeleti részén fekvő Mariupol közelében, alig húsz kilométerre a fegyverszüneti vonaltól (ami a gyakorlatban sokszor még ma is frontvonal) az Ukrán Nemzeti Gárda megfigyelőpontján készült. A katonák egy hevenyészve összeeszkábált fedezékben laknak, amely esős időben beázik, az idő hidegre fordulásával pedig kiderült, hogy nem is fűthető be rendesen. A szerencsétlen egyenruhások
vizes matracokon, felöltözve alszanak
a hűvös helyiségekben. Komoly gondok vannak az ellátmánnyal is. A felvételen 
rothadt zöldségeket és kőkemény száraz kenyeret 
mutatnak az újságíróknak.
 
 
Az egyik katona elmondja azt is, hogy a csizmát és az egyenruhát is a  saját pénzükből kell megvenniük, mert, amit a hadseregtől kaptak, az nem téli holmi.
"Még az elsősegély-doboz is legalább 50 éves "
 - panaszkodik egyikük. Sokan vannak köztük, akiknek korábbi, heteken át tartó donyecki fronsztolgálatát hálálja meg így az ukrán állam. 
 
A mai napig nem tudjuk pontosan hány kárpátaljai magyar szolgál az ukrán fegyveres erőknél, de számuk biztosan több száz, akár több ezer is lehet. Az év elején látott napvilágot egy statisztika, amely szerint Kárpátaljáról a lakosság számához viszonyítva kétszer annyi fiatalt hívnak be, mint az ország más régióiból.