Macron meglepőt mondott: szerinte meg lehet emlékezni Petain marsallról

Mert nagy katona volt. 

A franciaországi zsidó szervezetek tanácsát (CRIF) megdöbbentette, hogy Emmanuel Macron államfő szerdán "legitimnek" nevezte a megemlékezést Philippe Pétain marsallról  az első világháborút lezáró tűzszünet 1918. november 11-i aláírásának közelgő 100. évfordulóján. A francia elnök szerint Pétain az első világháborúban "nagy katona" volt, de "katasztrofális döntéseket hozott a második világháborúban".

"Az egyetlen dolog, amit megjegyezhetünk Pétainről az az, hogy a francia nép nevében, a nemzet megvetésére ítéltetett az 1945 júliusi perében" - emlékeztetett közleményében Francis Kalifat, a CRIF elnöke.

"Anélkül, hogy tagadnánk, hogy az első világháborúban nagy katona volt, a Magas Törvényszék 1945 júliusban árulásért és az ellenséggel  való kollaborálásért halálra és a nemzet megvetésére ítélte" - olvasható a közleményben, amely arra is emlékeztetett, hogy a marsallt az ítéletben katonai rangjaitól is megfosztották. 

Emmanuel Macron jelenleg egyhetes körúton van az első világháború franciaországi emlékhelyein. Az észak-franciaországi Charleville-Meziere-ben szerdán az államfő egy kérdésre válaszolva

legitimnek nevezte, hogy szombaton Párizsban az Invalidusoknál Pétain marsallra is emlékezni fognak egyetemben az első világháborúban a francia csapatot irányító hét másik marsallal. 

Philippe Pétain az első világháborúban tábornok volt, és a fegyverszünetet követően kapta meg a marsalli fokozatot.

"Nagy katona volt, ez tény. A politikai élet mint az emberi természet időnként összetettebb mint hinnénk. Én mindig is szembenéztem  hazánk történelmével"

- mondta Emmanuel Macron, aki szerint Pétain "katasztrofális döntéseket hozott a második világháborúban"

A médiában néhány óra alatt hatalmasra nőtt vitát Benjamin Griveaux szóvivő "rossz polémiának" nevezte. 

"Nem szabad gyanús csúcstatásokba bocsátkozni. Pétain 1914-ben a hazát szolgálta, 1940-ben pedig elárulta" - mondta a kormányszóvivő. 

A két világháború közötti időszakban hősnek számító Philippe Pétain marsall által vezetett kollaboráns kormány, amelyet székhelyéről, egy közép-franciaországi városról neveztek el, 1940. július 10. és 1944. augusztus 20. között volt hatalmon a megszállt Franciaországban. Ez idő alatt a Vichy-kormány segítségével 76 ezer francia zsidót deportáltak a nácik haláltáborokba. 

Pétain marsall 1945-ös halálos ítéletét Charles de Gaulle tábornok életfogytiglani börtönre változtatta. Pétaint az atlanti partokkal szemben lévő Yeu-szigetének várába börtönözték be, ahol hat évvel később meghalt.

Nézzük egy kicsit másképp Macront

Ki mondta ezt? Emmanuel Macron jelentette ki egy január elején franciaországi vallási vezetők előtt tartott beszédében. A francia államfő nem rejtette véka alá, a célja az, hogy szeretne az iszlám franciaországi integrálásásról közös gondolkodást kezdeményezni. Mindezt azért, hogy Franciaország „ne essen bele abba a válságba, ami nemzetközi szinten tapasztalható".