Macron és Putyin egyetért a tűzszünetben, de az orosz elnök szerint Kijev provokál

Macron és Putyin egyetért a tűzszünetben, de az orosz elnök szerint Kijev provokál

Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi telefonos egyeztetésén egyetértett abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünet gyors eléréséhez Ukrajna keleti részén - közölte a francia elnöki hivatal. A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint azonban Vlagyimir Putyin a francia hivatali partnerével vasárnap folytatott telefonbeszélgetés során kijelentette, szerinte az ukrán biztonsági erők provokációi állnak a Donyec-medencei helyzet eszkalálódásának hátterében.

A két ország vezetője csaknem kétórás telefonmegbeszélésén abban is egyetértett, hogy a diplomáciai eszközöknek kell előnyt élveznie a jelenlegi válság megoldásában, és annak elérése érdekében mindent meg kell tenni - tette hozzá az Elysée-palota, jelezve, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a következő napokban találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Macron és Putyin megállapodott abban, hogy

a következő órákban "intenzív munka kezdődik egy háromoldalú kontaktcsoport létrehozására" annak érdekében, hogy valamennyi érdekelt fél elkötelezze magát a tűzszünet betartására a demarkációs vonalon

- hangsúlyozta a francia elnöki hivatal.

A kontaktcsoportban Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői foglalnak helyet a 2015-ben tető alá hozott minszki megállapodások keretében az ukrajnai konfliktus rendezésére.

Az Elysée-palota hozzátette, hogy az Ukrajna határain kialakult katonai feszültség megállítására a következő napokban intenzív diplomáciai munka kezdődik Párizsban, ahol több egyeztetés is várható.

Az MTI tudósítása szerint a francia és az orosz elnök a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, valamint közvetítőként Franciaország és Németország közötti tárgyalások újrafelvételét is szorgalmazta a minszki megállapodások megvalósítására. Ennek az Ukrajna által az elmúlt napokban megfogalmazott javaslatok alapján kell történnie Párizs szerint.

Putyin Kijevet hibáztatta a Macronnal folytatott telefonos egyeztetésen

A moszkvai közlemény szerint a tárgyalás során komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a Donyec-medencei kontaktvonalon kialakult helyzet hirtelen romlása miatt. Az orosz elnök hangot adott álláspontjának, miszerint az eszkalációt az ukrán biztonsági erők provokációi okozták. A felek a Kreml tájékoztatása értelmében az Ukrajna körüli helyzetről, valamint az Oroszországi Föderáció számára nyújtandó hosszú távú jogi biztonsági garanciákról folytattak részletes eszmecserét.

Putyin kifogásolta, hogy szerinte

"Kijev csak imitálja a tárgyalási folyamatot, makacsul elutasítja a minszki megállapodások és a normandiai formátumban elért megállapodások végrehajtását".

Úgy vélekedett, hogy Ukrajna fegyverrel való "telepumpálása" az erőszakos megoldásra provokálja Kijevet a Donyec-medencében. Tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy a harcok hevességének fokozódása miatt a szakadár köztársaságokból tömegesen kellett a polgári lakosságot Oroszországba evakuálni.

Az orosz államfő a Kreml szerint megismételte, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak konkrét és érdemi választ kell adnia Oroszország biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter hétfőn telefonos megbeszélést fog folytatni.

Az ukrajnai helyzet kapcsán Putyin és Macron két hete személyesen is tárgyalt egymással Moszkvában.

Putyin és Macron megvitatja Ukrajna és az orosz biztonsági garanciaigények ügyét

Az Ukrajna körül kialakult feszültség és az orosz biztonsági garanciaigények témája fogja meghatározni Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hétfői moszkvai tárgyalásainak napirendjét...