Enerhodar polgármestere: Komoly az esélye egy műszaki katasztrófának a zaporizzsjai atomerőműnél

Enerhodar polgármestere: Komoly az esélye egy műszaki katasztrófának a zaporizzsjai atomerőműnél

Az Oroszország által katonai táborrá átalakított üzemben szerinte nő a nukleáris balesetek veszélye.

Növekszik a nukleáris balesetek veszélye az orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőműnél - figyelmeztetett a legnagyobb európai atomerőműnek otthont adó, orosz megszállás alatt álló, délkelet-ukrajnai Enerhodar polgármestere szerdán.

"A félelem napról napra növekszik, mivel több veszélyes tényező is közrejátszik"

- fogalmazott Dmitro Orlov a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Mint az MTI felidézi, Orlov távozott Enerhodarból, miután az orosz csapatok elfoglalták a várost, és jelenleg a közeli Zaporizzsja város - az azonos nevű megye székhelye - polgári és katonai közigazgatását vezeti.

Aggályainak hangot adva elmondta, szerinte komoly az esélye egy műszaki katasztrófának az oroszok ellenőrizte atomerőműben.

"Az erőmű külső ellátásra szorul, és szeptember óta hat olyan incidens fordult elő, amelynek következtében megszakadt az áramszolgáltatás. Az elmúlt negyven év alatt egyetlen hasonló eset sem fordult elő" - figyelmeztetett.

Az orosz-ukrán háború előtt több mint ötvenezren éltek Enerhodarban. A polgármester szerint a településnek jelenleg tízezer lakosa lehet, az üzemben foglalkoztatott tízezer ember közül csak minden ötödik maradt ott. Orlov arról is beszámolt, hogy az orosz megszállók fenyegetik, zaklatják, sőt kínozzák az alkalmazottakat, hozzátéve, hogy az üzemből hiányzik a szakképzett munkaerő, mert az oroszok nem biztosították a munkaerő pótlását. Elmondása szerint Oroszország katonai táborrá alakította át az üzemet, és ezer katona állandóan a helyszínen tartózkodik.

Moszkva 2022 márciusában jelentette be a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalását, nem sokkal az Ukrajna ellen indított invázió követően. Az üzem a frontvonal közelében található. Reaktorait 2022 szeptemberében állították le.

(Címlapkép: A zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)