Ennyit a nagy lehűlésről: akár 39 fok is lehet hétfőn

Ennyit a nagy lehűlésről: akár 39 fok is lehet hétfőn

Csongrád-Csanád és Békés vármegyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adták ki hétfőre.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat két déli vármegyére hétfőre is; Csongrád-Csanád és Békés vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat a hét első napján is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap eljuttatott veszélyjelzésében azt írta:

A két déli vármegyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki magas középhőmérséklet miatt hétfőre.

Másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt hétfőre

🔴 Bács-Kiskun,

🔴 Pest,

🔴 Jász-Nagykun-Szolnok,

🔴 Hajdú-Bihar

🔴 és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére. Ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet.

Az előrejelzés szerint vasárnap a középhőmérséklet általában 26-28 fok, az Alföldön, a Dunántúl keleti, délkeleti részén és városi környezetben 29 fok körül várható. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Tolna vármegye területén a legmagasabb, harmadfokú (piros) figyelmeztetés van érvényben, ott várhatóan 29 Celsius-fok felett alakul a középhőmérséklet.

Hétfőn napos idő várható fátyolfelhőkkel, kevés gomolyfelhővel. A késő délutáni, esti óráktól főleg a Dunántúlon már erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar is előfordulhat. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon északira fordul, és időnként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A maximum-hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 28 és 32, másutt 33-39 fok között valószínű.

(Címlapkép: (Címlapkép: Járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a budapesti Szabadság téren 2023. július 10-én. Ezen a napon 0 órakor másodfokú hőségriasztás lépett életbe, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés 12-én éjfélig lesz érvényben. MTI/Mónus Márton)