ENSZ: Tovább romlott az emberi jogi helyzet Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta

ENSZ: Tovább romlott az emberi jogi helyzet Oroszországban az ukrajnai háború kezdete óta

A szervezet friss jelentése szerint az orosz hatóságok jelentősen csorbították a gyülekezési és az egyesülési szabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát az offline terek mellett az interneten is, valamint súlyosan sérült a bíróságok függetlensége is.

Jelentősen romlott az emberi jogok helyzete Oroszországban az Ukrajnában másfél éve zajló háború kezdete óta - derült ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának hétfőn közzétett jelentéséből.

Az MTI azt írja, Mariana Kacarova, a szervezet oroszországi jelentéstevője mindazonáltal kiemelte azt is, hogy

az oroszországi emberi jogi helyzet már húsz éve - részben a két csecsenföldi háború miatt - egyre romlik.

A jelentésben, melyet a szervezet mai, Genfben tartandó ülésén tárgyalnak majd, hangsúlyozzák, hogy

az orosz hatóságok jelentősen csorbították a gyülekezési és az egyesülési szabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát az offline terek mellett az interneten is, valamint súlyosan sérült a bíróságok függetlensége is.

Kacarova emellett felhívta a figyelmet a civil szervezetek elleni fellépésekre, melyek nyomán összezsugorodott a civil szféra és a független sajtó.

Elmondta: azt követően, hogy tavaly szeptemberben Oroszország kilépett az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) joghatósága alól, a jogsértések pedig többnyire büntetlenül maradnak, az áldozatoknak egyre kevesebb lehetőségük maradt segítséget, illetve kártérítést kérni.

A jogsértések elkövetőinek büntetlensége, a jogszabály-módosítások kiszámíthatatlansága és a törvények önkényes alkalmazása miatt már sok orosz elmenekült hazájából

- világított rá a szervezet jelentéstevője.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a Gazprom orosz állami gázipari monopólium amuri feldolgozó üzemében, Szvobodnij városa közelében 2023. szeptember 13-án. MTI/AP/Pool/Kreml/Artyom Geodakjan)