Az ENSZ jelentése szerint még feljebb mentek az élelmiszerárak januárban

Az ENSZ jelentése szerint még feljebb mentek az élelmiszerárak januárban

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által csütörtökön ismertetett adatok szerint a januári árindex 135,7 pont lett, 1,1 százalékkal (1,5 ponttal) meghaladva a decemberit - írja az MTI. 

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A tejtermékek árindexe havi összevetésben 2,4 százalékkal (3,1 ponttal) 132,1 pontra nőtt decemberhez képest, már az ötödik egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést. Éves szinten a mutató 18,7 százalékkal (20,8 ponttal) nőtt.

Steinmetz Ádám: Magyarország nem előre megy, hanem tönkre

Február elseje óta befagyasztott árú csirkeszárnyvéget vásárolhatunk a boltokban. Ezzel a nehéz sorsú magyar emberek millióin szeretne segíteni a kormány. Szép kezdeményezés a választások előtt, ugyanakkor végtelenül szomorú a jelenség - írja saját közösségi oldalán Steinmetz Ádám, aki Somogy megye hármas választókerületében lesz az ellenzéki összefogás jelöltje.

A cukor árindexe már a második egymást követő hónapban csökkent, januárban hathavi mélyponton, 112,8 ponton állt, 3,1 százalékkal (3,7 ponttal) gyengült decemberhez képest.

A hústermékek januári árindexe 112,6 pont volt, alig meghaladva a decemberit, ugyanakkor 17,3 százalékkal (16,6 ponttal) magasabb a tavaly januárinál.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 28,1 százalékkal (27,6 ponttal) 125,7 pontra nőtt 2020-hoz képest.

Itt vannak a hatósági áras termékek tavaly októberi átlagárai

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette az hatósági árral érintett hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát. Keddtől május 1-jéig hét alapvető élelmiszerre hatósági ármaximumot vezetett be a kormány és ezek ára nem lehet magasabb, mint amennyi tavaly október 15-én volt.