ENSZ-főbiztos: A palesztinok "totális borzalomban" élnek Gázában

ENSZ-főbiztos: A palesztinok "totális borzalomban" élnek Gázában

A civileket Izrael továbbra is könyörtelenül bombázza és kollektíven bünteti - hangoztatta Volker Türk az izraeli-palesztin konfliktusról.

A Gázai övezetben élő palesztinok "totális borzalomban" élnek - jelentette ki szerdán Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki egyben aggodalmát fejezte ki a további erőszakos cselekmények miatt.

A világszervezet tisztviselője genfi sajtóértekezletén azt hangoztatta, két hónappal a Hamász és más palesztin fegyveres csoportok által Izrael ellen elkövetett szörnyű támadások után a gázai civileket Izrael továbbra is könyörtelenül bombázza és kollektíven bünteti. Türk egyben az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére és a túszok szabadon bocsátására szólított fel.

Az osztrák diplomata katasztrofálisnak nevezte az övezetben a humanitárius helyzetet, és felidézte Martin Griffiths humanitárius ügyekért felelős ENSZ-főtitkárhelyettes szavait, aki "apokaliptikusnak" nevezte a helyzetet.

"A gázai palesztinok teljes borzalomban élnek, ami csak rosszabbodik"

- tette hozzá főbiztos, kifejtetve: megnövekedett a kockázata annak, hogy a legsúlyosabb erőszakos bűncselekményeket, népirtást, emberiesség elleni bűncselekményeket és háborús bűncselekményeket követnek el.

A főbiztos továbbá aggodalmát fejezte ki a jelenlegi és korábbi magas rangú izraeli tisztviselők, valamint a Hamász képviselői által tett dehumanizáló kijelentések miatt is.

"A történelem megmutatta, hová vezethet ez a fajta nyelvezet"

- fűzte hozzá. "Ez nem csak elfogadhatatlan, de egy illetékes bíróság az ilyen kijelentéseket atrocitások elkövetésére való felbujtásnak minősítheti" - emelte ki Volker Türk.

Izrael az után indított háborút a Hamász ellen a Gázai övezetben, hogy az övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert megöltek, mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 240 ember elraboltak - idézte fel az MTI.

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a Gázai övezetben 16 248 ember halt meg az izraeli bombázásokban, 70 százalékuk nő és gyerek.

(Címlapkép: Izraeli légitámadásban megsemmisült épület romjai a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balahban 2023. december 5-én. MTI/EPA/Mohamed Szaber)