EP-választás: Európa és Ukrajna mellett álló erőkkel akar szövetkezni von der Leyen

EP-választás: Európa és Ukrajna mellett álló erőkkel akar szövetkezni von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke szerint nagyon fontos, hogy egy valóban erős Európa jöjjön létre. A politikus Kínával kapcsolatban kifejtette, Peking "mérsékelheti" Putyin szándékát az atomfegyverek használatával kapcsolatban.

Az európai parlamenti választásokat követően olyan képviselőkkel szeretnék együtt dolgozni, akik Európa, Ukrajna és a jogállam oldalán állnak: nekik ajánlom fel az együttműködésemet a jelenlegi nehéz időkben – nyilatkozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Nove olasz televízió-csatornán vasárnap este az MTI tudósítása szerint.

Von der Leyen úgy vélte, hogy az Európai Parlamenten belüli szövetségek csakis a júniusi választásokat követően dőlhetnek el, mert az európai parlamenti választás eredménye után derül ki, hogy a tagállamok különböző pártjai melyik parlamenti családhoz csatlakoznak.

Hozzátette, hogy ismét jelöltette magát az Európai Bizottság élére, és ha másodszorra is megválasztják, „egy széles, összetartó centrumtöbbség” kialakításán fog dolgozni.

Világos ajánlatot kell tenni a képviselőknek: én olyan európai képviselőkkel akarok dolgozni, akik Európa, Ukrajna és a jogállam mellett állnak

- hangoztatta Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke a Nove kereskedelmi csatorna Che tempo che fa (Milyen idő van) című közéleti, politikai talk-show műsorának vendége volt.

A júniusi európai választásokon „sok forog kockán”

Kijelentette, a júniusi európai választásokon „sok forog kockán”. Úgy vélte, nagyon fontos, hogy minél többen az urnákhoz járuljanak annak érdekében, hogy egy valóban erős Európa jöjjön létre olyan közös értékek védelmével, mint a szolidaritás, a jogállamiság, a sajtó- és gondolati szabadság. Arra kérte a fiatalokat, ne veszítsék bizalmukat és bátorságukat, menjenek el szavazni, hiszen így alakíthatják saját Európájuk sorsát.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésre von der Leyen úgy reagált:

Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja letörölni Ukrajnát a térképekről, és ha sikerül bekebeleznie Ukrajnát, semmi nem állítja meg többé.

Ezért addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges lesz – hangoztatta. Megjegyezte, ahhoz, hogy egy háborút sikerüljön megállítani, erősnek kell lenni, ez indokolja az európai védelmi költségek növelését.

Ukrajnai háború: Peking "mérsékelheti" Putyin szándékát az atomfegyverek használatával kapcsolatban

Ursula von der Leyen elmondta, hogy az utóbbi egy év alatt háromszor találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, legutóbb Párizsban, május 7-én a francia elnök Emmanuel Macron rendezte hármas megbeszélésen. Hangsúlyozta, hogy Peking elengedhetetlen közvetítői szerepet tölt be, mivel mérsékelheti Vlagyimir Putyin szándékát az atomfegyverek használatával kapcsolatban.

Ami az izraeli-palesztin konfliktust illeti, Ursula von der Leyen szerint az egyetlen békemegoldást a két egymás mellett élő állam elfogadása jelenti.

Ursula von der Leyen az Európai Néppárt (EPP) választási kampánykörútját járja, melynek keretében hétfőn Rómában Antonio Tajanival, az EPP-tag Hajrá Olaszország (FI) vezetőjével találkozik.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)