Érdekes: Sulyok Tamás a jog és az erkölcs kapcsolatáról beszélt

Érdekes: Sulyok Tamás a jog és az erkölcs kapcsolatáról beszélt

A köztársasági elnökre pont egy korábbi földügyletben történő részvétel miatt vetül a gyanú árnyéka. Szerinte szakmailag tökéletesen járt el. Ángyán József szerint nem így áll a helyzet.

„A jog az erkölcs minimuma. Az olyan társadalom, amely nincs kötve morális értékekhez, pusztulásra van ítélve” – idézte Georg Jellinek német jogászt Sulyok Tamás államfő a bíróságok napján elmondott beszédében. „Vagyis a jog messze többet jelent, mint paragrafusok, eljárásrendek, jogszokások szakmai ismeretét, érvényre juttatását, a tényállás objektív feltárását és a jogkövetkezményekről való döntést. A jog a jóra, a rendre, az igazságosságra és az erkölcsös élet megbecsülésére irányul” – bontotta ki a köztársasági elnök a XIX. században élt német jogtudós szavait.

Sulyok Tamás gondolatai abból a szempontból érdekesek, mert ő maga épp ebből a szempontból keveredett botrányba nemrég.

A Fidesz köztársasági elnöke termőföldek külföldiek kezébe történő átjátszásában vett rész a 90-es években

– hozta nyilvánosságra a DK.

Sulyok nem tagadta az ügyleteket. Azt állította, hogy ügyvédi munkájába szakmailag kifogásolhatatlanul és mintaszerűen járt el. Az ügyben kifejtette a véleményét Ángyán József is. A Fidesz-kormány egykori mezőgazdasági államtitkára, korábban azért mondott le pozíciójáról, mert az ígéretek ellenére a Fidesz sokszor megakadályozta a gazdák földtulajdonhoz való hozzájutását, és leginkább NER-es oligarchák kezébe jutott a nemzeti földvagyon.

Sulyok Tamás szerepéről szólva Ángyán úgy fogalmazott, hogy nem igaz az államfő védekezése, miszerint az ügyvédi tevékenysége során „mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el”. Ángyán szerint a napvilágra került szerződések egyértelműen a jogszabályi kiskapuk kihasználását célozhatták, és annak a törvényi tilalomnak kijátszására irányulhattak, amely megtiltotta a külföldiek magyarországi földszerzését.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy a neves jogász, a tapasztalt ügyvéd, az érintett osztrák cég, vagy az osztrák tiszteletbeli konzul ne ismerte volna fel, hogy miben vesz részt.

Ángyán szerint, ha Sulyok Tamás, a földszerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletben működött közre, akkor törvénysértést követett el, és ezért le kell mondania.

(Címlapkép: Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat eskütételén a Művészetek Palotájában 2024. július 8-án. MTI/Kovács Tamás)